Понякога просто си ходим на село, косим си тревата, поливаме си тревата, стоим си на тревата и за разнообразите обикаляме баирите наоколо.Има уикенди обаче, в които се случват ей такива приключения и кулинарни и
Започвам с една баница, която честно казано ми взе ума от това колко вкусна се получи.А е толкова елементарна, че няма накъде.Баница с юфка.Представете си вкуса на юфката, който е леко препечен и който е печен отново, само че със сирене и масло.Двойно печен вкус за перфектен резултат.
- Пакет юфка, разбъркан с натрошено сирене колкото ви се иска.Залято със смес от три яйца и три четвърти кофичка кисело мляко, в която има половин пакетче бакпулвер.Всичко разбъркано отново.Отгоре парченца масло и печене до златиста коричка.
Докато въздишахме по вкусната баница, се заговорихме за Кипиловското кале, което открихме преди години и до което стигнахме много трудно.Но пък беше едно от най-страхотните приключения, така че винаги си спомняме с гордост от постижението ни.А причината да го споменем беше един разговор с приятел, който знае, че сме ходили и обичаме такива скрити потайности.Той ни разказ, че до калето били направени подобрения и достигането му вече е много по-лесно.Толкова, че миналата седмица там са водели английски туристи.Това ни стигаше за да решим да проучим въпроса.
Не само, че го проучихме, ами го и намерихме и покорихме за втори път.
Не само, че го проучихме, ами го и намерихме и покорихме за втори път.
На село тази година само сливата даде плодове.Даде, та чак се престара, защото и след това, което набрахме за компоти, тя си изглеждаше недокосната.Затова реших да си правя експерименти.И правих печено сладко от сливи.
- Сливи се почистват от костилките и се нарязват на половинки.Поръсват се със захар и се оставят в хладилника за една нощ.На другия ден се пекат за двайсетина минути във фурната.Времето зависи от това колко гъсто го искате сладкото.
- Две чаени чаши брашно, чаена чаша кисело мляко, в което гасите кафяна лъжичка сода.Замесвате меко, леко лепкаво тесто.Оставяте за десетина минути.После с много набрашнени ръце си взимате по малко и раздърпвате на мекици, които пържите в загрято олио.
Не само закуски правих тези дни, въпреки че те ни държаха сити дълго време.И едни кюфтенца пържих.Кюфтета, които щяха да са си най-обикновени класически кюфтета, ако не бяха от кайма от джолан.Точно така , обезкостен и смлян джолан.Получиха се плътни, но и в същото време сочни кюфтета и най-важното знаех какво е месото и че няма мазно в него.
- Смляно месо, филия накиснат във вода хляб, малко яйце, нарязан лук, нарязан магданоз, кимион, кориандър, сол.
И огън си палехме и в гората за още снимки ходихме.Ако някъде из горите видите човек да се търкаля по земята, да знаете, че съм аз снимаща нещо горско.
Казах ти и пак ще се повторя, обожавам такива публикации! Храната, уюта, красотата, твоят блог е толкова, толкова интересен, Светле. Чудесни рецепти и разходки. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате :) За мен е голямо удоволствие да пиша и разказвам и винаги се питам дали успявам да го предам това :)
Изтриване