Страници

понеделник, 4 март 2024 г.

Задушени зелении със забулено яйце

 

Тъй като вече пролетта идва, къде бавно къде по-бързо, спира пак тръгва на прибежки, но пристига и това си личи и по зелениите, които вече бера пресни.Всичко това налага да поизпразня вече фризера.
Тази рецепта или идеята за нея отдавна исках да опитам.Тя е на Бени, защото щом се отнася за зелено, там търся вдъхновение.Вярно, че Бени набляга на спанака, но всичко зелено реално може да се приготвя по подобен начин.






Какво използвах:

зелениите са ми замразени спанак, лапад, манголд и малко коприва, като количество е приблизително две големи чаени чаши общо
(може да иползвате различни комбинации както и само един)
два стръка зелен лук (зелената част)
два стръга пресен чесън (зелената част)
чаена лъжичка червен пипер
един домат от консерва (може няколко черита)
чаена лъжичка джоджен
сол

олио/масло/зехтин

две яйца



Не размразявайте предварително замразени зелении.Може да ги натрошите с ръка, те са нежни и това става лесно и ведага ги слагате в ястието, дали е яхния, супа или просто запържвате така.

Използвам тиган.

Нарязах зелената част на два зелени лука и пресен чесън.Защо само зелената част? Защото исках да стане бързо, освен това равномерно да омекнат заедно със зелениите
Задуших ги в малко олио, прибавих зелениите на части докато се отпуснат и съберат в тигана.
Поръсих с чаена лъжичка червен пипер, нарязан домат от консерва, сух джоджен и налях към 100ml вода.Посолих леко.
Може да ви се струва, че щом се използват такива нежни листенца, ястието е готово щом се отпуснат.Да, ама не, гответе на слаб котлон поне десет, че и малко повече минути.Те са замразявани свежи и си искат готвене.

Накрая разбутах зелената част и чукнах две яйца.Под капак докато стегне.Ако имате сос може да ги обливате с него.


Исках да проверя как ще се получи и на едната половина сложих масло, буквално съвсем малки парченца.Бих казала като стружки от моя бранш, но за някой може да е стърготини.

След като белтъците стегнаха, а жълтъците имаха рохка част в средата, изключих.
На другата половина поръсих съвсем леко зехтин и поръсих яйцата с червен пипер.

Едната част си я ядох на обяд, тази с маслото, а другата за вечеря.Ама не как да е, щом фотоапарата спря да снима си сложих кисело мляко.И един пресен чесън си хрупах

И накрая, най-трудния за снимане цвят е зеленият.Кошмарна работа е!






Няма коментари:

Публикуване на коментар