Страници

вторник, 16 юли 2019 г.

Ловчански пирян, рецепта от едно вкусно "Щъркелово гнездо"

 
   Тези от вас, които следят добрите кулинарни блогове може би вече са наясно, че рецептата съм я видяла при Илианка от ЩЪРКЕЛОВО ГНЕЗДО.Такива необикновени обикновени рецепти като видя и не мога да остана безучастна към тях.Още повече като зная какви вкусотии се въртят в това гнездо.
   За пръв път чувам за такова ястие с такова име, въпреки че в къщи правя нещо подобно, но не и така наредено и с джоджен вместо с чубрица.И като зная моето колко го обичам, просто нямаше начин да не опитам и това.
   Максимално се придържах към оригинала. https://ilrai.blogspot.com/2018/02/blog-post_11.html То като си знам, че е приготвяно от сериозен кулинар, как да не се доверя изцяло.







Какво използвах:

около килограм картофи ( при мен беше по-малко, заради по-малката ми тавичка)
половин чаена чаша ориз
два  домата
(единия в нарязан вид беше около чаена чаша, а другия е за нареждане върху ястието)
глава лук
чубрица
черен пипер
сол
олио

три скилидки чесън, две супени лъжици оцет, около супена лъжица нарязан магданоз






Първо задуших нарязания лук в малко олио, добавих нарязан на ситно единия домат, подправих със сол и черен пипер.

Добавих ориза, разбърках и махнах от котлона.

Обелих и нарязах картофите на тънки кръгчета.

Тавичката (може да е гювеч или йенски съд) намазах с олио и наредих половината от картофите.Моите се застъпиха за да може да са наредени плътно.Поръсих със сол и щипка чубрица.Не пропускайте солта

Отгоре разстелих доматено-оризената смес.

Наредих останалите картофи, отново посолих и отново поръсих с чубрица.

Отгоре наредих нарязан домат, посолих го.Може и да не нареждате цял домат, само резени които да покрият картофите.

Пекох на 200 градуса докато омекнаха картофите, но няма да е лошо да проверите и ориза.

Както е написала Илианка според оригинала това ястие докато е горещо се залива със счукан чесън с оцет и магданоз.И аз като нея обаче, не посмях да го полея цялото, а направих това на отделните порции.Чесъна и магданоза го допълват добре, но с оцета трябва да се внимава, защото и доматите са кисели, но неочаквано и за мен, всичко се допълва идеално, дори студено ястието беше вкусно гарнирано с чесъна.Не зная защо се съмнявах в такава стара изпитана рецепта.

Залях с топла вода, така че да се покрие цялото ястие.Имайте предвид, че трябва да се сготви и ориза и картофите.Първоначално водата беше малко повече от чаена чаша, но се наложи да долея по време на печенето.Не забравяйте да доливате гореща вода.
Отгоре поръсих щедро с олио.Постните ястия знаете носят на мазнина, даже си я искат, така че бъдете щедри.







Прървият, който прогатвих преди време:





И друга рецепта си имам от Щъркеловото гнездо, минала през моята кухня.Една разкошна супа с тиквички:




За още вкусни рецепти, знаете къде да намерите Илианка, а ако рецептите които и аз споделям и историите, които разказвам ви харесват, ще се радвам да споделяте и коментирате.


Заповядайте и във Фейсбук страничката на блога:








Няма коментари:

Публикуване на коментар