Първо задуших нарязания лук в малко олио, добавих нарязан на ситно единия домат, подправих със сол и черен пипер.
Добавих ориза, разбърках и махнах от котлона.
Обелих и нарязах картофите на тънки кръгчета.
Тавичката (може да е гювеч или йенски съд) намазах с олио и наредих половината от картофите.Моите се застъпиха за да може да са наредени плътно.Поръсих със сол и щипка чубрица.Не пропускайте солта
Отгоре разстелих доматено-оризената смес.
Наредих останалите картофи, отново посолих и отново поръсих с чубрица.
Отгоре наредих нарязан домат, посолих го.Може и да не нареждате цял домат, само резени които да покрият картофите.
Пекох на 200 градуса докато омекнаха картофите, но няма да е лошо да проверите и ориза.
Както е написала Илианка според оригинала това ястие докато е горещо се залива със счукан чесън с оцет и магданоз.И аз като нея обаче, не посмях да го полея цялото, а направих това на отделните порции.Чесъна и магданоза го допълват добре, но с оцета трябва да се внимава, защото и доматите са кисели, но неочаквано и за мен, всичко се допълва идеално, дори студено ястието беше вкусно гарнирано с чесъна.Не зная защо се съмнявах в такава стара изпитана рецепта.
Залях с топла вода, така че да се покрие цялото ястие.Имайте предвид, че трябва да се сготви и ориза и картофите.Първоначално водата беше малко повече от чаена чаша, но се наложи да долея по време на печенето.Не забравяйте да доливате гореща вода.
Отгоре поръсих щедро с олио.Постните ястия знаете носят на мазнина, даже си я искат, така че бъдете щедри.
Няма коментари:
Публикуване на коментар