За пръв път чувам за такова ястие с такова име, въпреки че в къщи правя нещо подобно, но не и така наредено и с джоджен вместо с чубрица.И като зная моето колко го обичам, просто нямаше начин да не опитам и това.
Максимално се придържах към оригинала. https://ilrai.blogspot.com/2018/02/blog-post_11.html То като си знам, че е приготвяно от сериозен кулинар, как да не се доверя изцяло.
И друга рецепта си имам от Щъркеловото гнездо, минала през моята кухня.Една разкошна супа с тиквички:
Максимално се придържах към оригинала. https://ilrai.blogspot.com/2018/02/blog-post_11.html То като си знам, че е приготвяно от сериозен кулинар, как да не се доверя изцяло.
Какво използвах:
около килограм картофи ( при мен беше по-малко, заради по-малката ми тавичка)
половин чаена чаша ориз
два големи домата
(единия в нарязан вид беше около чаена чаша, а другия е за нареждане върху ястието)
глава лук
чубрица
черен пипер
сол
олио
три скилидки чесън, две супени лъжици оцет, около супена лъжица нарязан магданоз
( по желание, ако искате да опитате оригиналния вкус)
- Първо задуших нарязания лук в малко олио, добавих нарязан на ситно единия домат, подправих със сол и черен пипер.
- Добавих ориза, разбърках и махнах от котлона.
- Обелих и нарязах картофите на тънки кръгчета.
- Тавичката (може да е гювеч или йенски съд) намазах с олио и наредих половината от картофите.Моите се застъпиха за да може да са наредени плътно.Поръсих със сол и щипка чубрица.Не пропускайте солта.
- Отгоре изсипах доматено-оризената смес.
- Наредих останалите картофи, отново посолих и отново поръсих с чубрица.
- Отгоре наредих нарязан домат, посолих го.Може и да нсе нареждате цял домат, при мен остана защото беше огромен, но пък другата половина си стана на салата, така че всичко беше точно.
- Залях с топла вода, така че да се покрие цялото ястие.Имайте предвид, че трябва да се сготви и ориза и картофите.Първоначално водата беше малко повече от чаена чаша, но се наложи да долея по време на печенето.
- Отгоре поръсих щедро с олио.Постните ястия знаете носят на мазнина, даже си я искат, така че бъдете щедри.
- Пекох на 200 градуса докато омекнаха картофите, но няма да е лошо да проверите и ориза.
- Както е написала Илианка според оригинала това ястие докато е горещо се залива със счукан чесън с оцет и магданоз.И аз като нея обаче, не посмях да го полея цялото, а направих това на отделните порции, най-вече моята за да разбера за какво става въпрос.Чесъна и магданоза го допълват добре, но с оцета трябва да се внимава, защото и доматите са кисели.Аз може би ще изпробвам с балсамов оцет другия път.Главният ми дегустатор обаче много го хареса точно в оригинал.
И друга рецепта си имам от Щъркеловото гнездо, минала през моята кухня.Една разкошна супа с тиквички:
За още вкусни рецепти, знаете къде да намерите Илианка, а ако рецептите които и аз споделям и историите, които разказвам ви харесват, ще се радвам да споделяте и коментирате.
Заповядайте и във Фейсбук страничката на блога:
Няма коментари:
Публикуване на коментар