Страници

четвъртък, 31 октомври 2024 г.

Микс от сушени зеленчуци за супи и яхнии

 

Късна есен.Време е да смеля последната доза сушени зеленчуци, от които си приготвям моята т.нар. вегета, което не е правилно.Правилно е да го наричам микс от сушени смлени зеленчуци и то тези, които аз обичам.
Как ще го наричаме все едно, но едно е сигурно, нямате си представа как ухае това нещо.Дори само да си изсушите зеленчуци нарязани на парчета, аромата който се получава е като техния, но умножен по сто.Точно и в това се състои идеята да се сушат зеленчуци, така де вече и през зимата има пресни и свежи, може и да си замразите от хубавите летни, но прибавяйки една само лъжица от такъв един сушен микс в супа или яхния, с вкуса ѝ стават чудеса.Разбира се и в супи и яхнии слагам и свежи зеленчуци, но с микса подсилвам вкуса им.И както разбирате този микс не го използвам само през зимата, целогодишно си прибавям от него в ястията.


И тъй като често се случва да го споменавам в рецепти, реших че е крайно време да присъства подробно описан и в блога и по-лесно да показвам какво имам предвид когато го споменавам.

Разказвала съм и показвала десетки пъти, но в този пост ще опиша всичко наведнъж.

Домашната ми вегета или зеленчуковия микс съдържа:
чушки и червени и зелени (суша нарязани със семената)
понякога слагам и камби
целина (и глава и стъбла)
моркови
пъщърнак
лук (сушеният лук ми е любим)
тиквичка
домат консервен сорт, защото няма много течност, но и обикновени домати на много тънки резени също суша (тази година имах и жълти черита, страхотен вкус добавиха)
магданоз, понякога и кервиз (кервиз аз наричам само листата на целината, но за много хора целина и кервиз е едно и също, така че както ви е удобно), но да не преобладава

В този микс няма точни количества.Суша всякакви и колкото имам налични в момента.Събирам всичко и тогава преценявам дали да не изсуша още малко от някой зеленчук.За мен, така както аз обичам искам червените чушки, лукът, морковите и целината да са повече, комбинацията от техните вкусове обичам най-много.Всичко останало ги допълва.

Суша в сушилня на 65-70 градуса до готовност, като по време на сушене през няколко часа проверявам, намествам зеленчуцте тъй като те се свиват, вадя и добавям нови (не губя място и време).Моята сушилня има ограничение от 10 часа, но аз разбира се ги продължавам.Трудно е да се посочи точно време.Понякога едни и същи по размери парчета чушки се сушат всяко за различно време, затова именно през няколко часа проверявам какво се случва.Но винаги е по-добре да са останали повече да се сушат, отколкото да извадите дори наполовина сурово парче.Накрая трябва да имате само сухи зеленчуци.
Разбира се магданоза става най-бързо, затова когато сушите от него проверете още след час за да може да не губите време и място с него.


Готовите зеленчуци вадя в гевгир и ги оставям няколко часа, дори дни докато събера всичко.Първо, защото излизайки от сушилнята те са топли и може да има неизсушена част.А така ги оставям да се проветрят и доизсушат още известно време.Ако нямам гергир под ръка, просто ги разбърквам с ръце от време на време когато се сетя.


Меля в машинка за кафе като си оставям и по-едри парченца.Причината да избера тази машинка е, че поне при мен когато опитах в чопъра, не се смелиха равномерно, останаха много големи парчета, а тук всичко се смила идеално само решавам дали да е на прах или да ги оставя раздробени само.Както споменах обичам да оставям и по-големи парченца.

Тази година си оставих и цели парчета сушени зеленчуци като тиквичка, резени домати, моркови, червени чушки.


Готовия микс събирам първо в купа и отново разбърквам от време на време.Отново идеята ми е, че в началото от меленето зеленчуците са топли и трябва да изстинат и понеже не приготвям вегетата в един ден, целият ми процес може да продължи дни или седмици дори, когато съм имала време да заредя машината и когато разбира се имам хубави зеленчуци, затова и събирам готовият микс преди да пакетирам.Така и преценявам дали да не добавя още от някой зеленчук.


Накрая слагам в бурканче за ползване, а останалата част докато й дойде реда в торбички (много добре затворени) във фризера.
Не слагам подправки и сол.


Използвам в супи и яхнии.Добавя на ястията великолепен наситен зеленчуков вкус, който допълва свежите зеленчуци.

Ето някои ястия, в които добавям от този микс.Фантастични супи се оплучават, а в ястия с боб е чудесия:








Няма коментари:

Публикуване на коментар