Наскоро Бени от "В кухнята с Бени" сподели една супа с картофи и праз.Аз много обичам супи и всяко вдъхновение води и до мое изпълнение.Още повече, че вече е хладно и на село ядем супи много често да се стоплим след като сме правили нещо из двора или пък просто се връщаме от планината.Топла супа след разходка е точно това, което ни трябва.А като имате предвид, че аз тази година си отгледах и праз (нищо, че не се разви както трябва ,но пък е вкусен), нямаше как да не сложа и праз в някое ястие.
Като стана дума за праз, аз изключително много го обичам, а като стана дума и за супи, имам една много любима.Тя е толкова елементарна, че просто няма как да не е съвършена за мен.
Какво използвах:
два големи картофа
морков
стрък праз (тази супа става много добре и ако ползвате само листа на праз)
щипка чубрица
нарязан и намачкан магданоз една пълна супена лъжица
фиде
един малък консервен домат, пресен по възможност, но ако е зима и няма хубави, използвам от консерва
две супени лъжици масло (загребвам със супена лъжица от пакетчето, дали ще е повече или по малко не е от съществено зачение)
две супени лъжици олио
едно яйце
три-четири супени лъжици кисело мляко
супена лъжица оцет
Нарязвам картофите на кубчета, праза (целият заедно с листата) на съвсем ситно, а морковите настъргвам.
В маслото и олиото задушавам нарязаните зеленчуци.Маслото е за вкус, а олиото не позволява на маслото да загори.
Когато омекнат добавям щипка чубрица (тя винаги ми върви с картофи) и нарязан и намачкан магданоз (искам да си пусне максимално от вкуса и аромата и да е сготвен, а не за украса)
Заливам с три купи вода ( супата ми е за три-четири порции, зависи колко гъста искате да е една супа)
В момента когато ще заври намалявам котлона и прибавям начупено фиде.Колкото обичате, толкова.Мен ако ме оставят супата ми ще е фиде със супа, много обичам.Тези от вас, които ме следят отдавна знаят, че в повечето пъти прибавям начупени от най-тънките спагети, защото обичам да ги виждам и усещам, а не всяко фиде е добро, повечето стават на някаква каша дори да се варят малко.
Малко преди да стигна до застройването на супата, т.е. когато картофите са омекнали прибавям нарязан на много ситни парченца домат.Тази супа си иска нещо кисело и свежо.
Накрая разбивам яйце с кисело мляко и оцет и прибавям в супата, като първо съм сложила от супата в застройката да се изравнят температурите и тогава застройвам.Много рядко използвам яйце в застройката, обикновено е само кисело мляко с малко препечено брашно за гъстота, но в тази супа реших да сложа цяла застройка така да се каже.
Разбърквам и спирам котлона.Когато застройвате супа добре е да не завира супата след това.
Това е постна супа (имам предвид без месо) и се яде топла, но не и вряла.
Подправям си с оцет или лимонов сок или кисела саламура от туршия или люта от мариновани люти чушлета.
Няма коментари:
Публикуване на коментар