Страници

петък, 3 ноември 2017 г.

Хумусът и има ли той почва у нас

   Когато преди години за пръв път чух за хумус,помислих че има някаква грешка в името,защото от училище зная,че хумус е тази част на почвата, която определя нейното плодородие.И как може това да става за ядене тогава?
   После разбрах,че така наричат едно ястие популярно в Близкия изток и което дори имах късмета и удоволствието да опитам на място в Израел и Йордания.Разказите с картинки за премеждията ми (а те не бяха малко) са в блога.

   Хумусът има колкото традиционен "чист" вариант,така и търпи много импровизации в добавките/ароматите към него.


Как го приготвям най-често аз:

сух нахут - една чаена чаша
тахан - две супени лъжици
лимонов сок - две супени лъжици
кимион - една чаена лъжичка
зехтин - три супени лъжици
една скилидка чесън 
сол


  • Ако използвате сух нахут,трябва да го накиснете предварително за няколко часа във вода.
  • Една чаена чаша заливам с две чаени чаши вода.Обикновено правя това вечер и на другата сутрин е готов.
  • Варя нахута в тенджера под налягане точно 40 минути.Водата е почти три пъти повече от количеството нахут.
  • Много е,но за хумуса ще ви трябва част от тази вода,а излишната се изхвърля.
  • В чопър слагате нахута,малко вода от тази,в която се е варил и чесъна (ако планирате целувки,може да го пропуснете).
  •  Смилате до получаването на гладка смес.Моят чопър е малък и не го прави на абсолютно гладък крем,но на мен ми харесва да е по-зърнест.
  • Първоначално сложете съвсем малко течност и в процеса на смилане си преценете колко гъст искате да е хумуса. Затова винаги го варя в повече вода,нека да има ако потрябва.
  • Към готовата смес добавете тахана,лимоновия сок,кимиона и посолете.
  • Разбъркайте и опитайте.
  • Накрая след като изсипете готовата смес в съд за сервиране,направете вълнички отгоре и полейте с хубав и качествен зехтин.
  • За украса може да поръсите с червен пипер.

В Израел видях хората да си го топят с хляб,но вие може да го хапвате като разядка.Въпрос на вкус!
Може да се прибавят различни добавки като печени чушки,патладжан,iсушени домати,да се разбърка с лют червен пипер,с повече чесън...




   В рецептите,които споделям избягвам да показвам марки и модели на продукти.Не защото ще си помислите,че е реклама (де тоз късмет някой да ми плати),а защото всеки си ползва определен продукт и се предполага,че е доволен от него.
   За хумуса ще ви кажа точно какво използвам,защото го правя често и защото няколко пъти опитах с други марки и не се получи.
   Относно нахута,ако нямате някакъв по-специален,препоръчвам ви този на "Крина".Увира равномерно,чист е и досега не съм имала проблеми с него.
   Таханът е нещо,което в къщи има винаги.През определен период поръчвам по едно кашонче за майка ми.Помага за стомах и за кости,а знаете дамите след определена възраст трябва да им обръщаме специално внимание.Поръчвам винаги тъмен,натурален.Фирмата,която го произвежда у нас се намира в Харманли и аз поръчвам директно от тях.Понякога се събираме няколко човека и си разпределяме бурканите.Може да си го намерите и в дрогериите.
   Като съм доволна от нещо,не виждам причина да не го споделя.




Ако ви е интересно за местата където опитах оригинален хумус,пътеписите са:

Как станах хаджийка...
Израел - кибичим сред кибуци
Йордания - пясък в шишета,пясък в косите




Заповядайте и във Фейбук страничката на блога:

Няма коментари:

Публикуване на коментар