Страници

сряда, 29 ноември 2017 г.

Пълнозърнест/типов хляб с мед


     Колекцията ми с рецепти за лесни за приготвяне хлябове определено се увеличи с още едно попадение.Рецептата я намерих набързо надраскана на едно листче,най-вероятно някога видяна по телевизията или прочетена в нета и за да не я изгубя,варианта беше да ги изпробвам.Правила съм ги няколко пъти и с прясна и със суха мая.Имат плътен,дори малко тежък медено-сладък вкус.Много добре се комбинират с нещо солено,а с пресолена манджа е идеално.
    Когато един хляб се приготвя сравнително бързо,според мен няма нужда да е голям и да остава за после.Хубаво е да се изяде топъл и мек.
   Затова направих малко количество което разделям на три хлебчета-франзелки.

Какво е необходимо:

брашно пълнозърнесто/типово - 400 грама (имайте и още малко под ръка)
топла вода - 250 ml
мая - 1 чаена лъжичка суха или четвърт кубче прясна
1 супена лъжица мед
1 чаена лъжица сол
1 супена лъжица олио

  • Първо във всичката топла вода разтваряте меда и маята (когато е прясна).Аз го правя с ръце за да усетя,че маята се е разтворила.
  • После добавяте олиото,брашното и посолявате отгоре.
* Когато използвах суха мая я прибавих към брашното и солта.
  • С вилица размесвате хубаво.Получава се лепнещо тесто,което не става за месене,но след като е разбъркано добре го оставяте така на топло около час или докато удвои обема си.Ако е топло в стаята или имитирате такава като пуснете фурната на много слабо и оставите вътре тестото,времето е по-малко.
  • Тестото трябва да се отделя от стените, но да си остане лепкаво.
  • Изсипвате тестото върху набрашнена повърхност,разрязвате го с нож на три и с брашнени ръце правите продълговати хлебчета.Аз даже ги и усуках,защото ми харесва хляба да не е със съвършена форма.
  • В тавата имах място за три,но броя всъщност няма значение.
  • Поръсвате хлебчетата с брашно за хубав вид.
  • Пекат се на 200 градуса около 35-40 минути.
  • Завих с кърпа и оставих да си почиват.
  • Тъй като са типови са малко по тежки.


Няма коментари:

Публикуване на коментар