Колекцията ми с рецепти за лесни за приготвяне хлябове определено се увеличи с още едно попадение.Рецептата я намерих набързо надраскана на едно листче,най-вероятно някога видяна по телевизията или прочетена в нета и за да не я изгубя,варианта беше да ги изпробвам.Правила съм ги няколко пъти и с прясна и със суха мая.Имат плътен,дори малко тежък медено-сладък вкус.Много добре се комбинират с нещо солено,а с пресолена манджа е идеално.
Когато един хляб се приготвя сравнително бързо,според мен няма нужда да е голям и да остава за после.Хубаво е да се изяде топъл и мек.
Затова направих малко количество което разделям на няколко хлебчета.
Затова направих малко количество което разделям на няколко хлебчета.
Какво е необходимо:
брашно пълнозърнесто/типово - 400 грама (имайте и още малко под ръка)
топла вода - 250 ml
мая - 1 чаена лъжичка суха или четвърт кубче прясна
мая - 1 чаена лъжичка суха или четвърт кубче прясна
1 супена лъжица мед
1 чаена лъжица сол
1 супена лъжица олио
- Първо във всичката топла вода разтваряте меда и маята (когато е прясна).Аз го правя с ръце за да усетя,че маята се е разтворила.
- После добавяте олиото,брашното и посолявате отгоре.
* Когато използвах суха мая я прибавих към брашното и солта.
- С вилица размесвате хубаво.Получава се лепнещо тесто,което не става за месене,но след като е разбъркано добре го оставяте така на топло около час или докато удвои обема си.Ако е топло в стаята или имитирате такава като пуснете фурната на много слабо и оставите вътре тестото,времето е по-малко.
- Тестото трябва да се отделя от стените, но да си остане лепкаво.
- Изсипвате тестото върху набрашнена повърхност,разрязвате го с нож на три и с брашнени ръце правите продълговати хлебчета.Аз даже ги и усуках,защото ми харесва хляба да не е със съвършена форма.
- В тавата имах място за три,но броя всъщност няма значение.
- Поръсвате хлебчетата с брашно за хубав вид.
- Пекат се на 200 градуса около 35-40 минути.
- Завих с кърпа и оставих да си почиват.
- Тъй като са типови са малко по тежки.
Още рецепти за хляб,които често използвам:
Няма коментари:
Публикуване на коментар