Страници

сряда, 13 ноември 2024 г.

Кавърма кебап с праз

 

    Тази рецепта вече я има в блога само че в нетрадиционен вариант с кюфтета.Там съм подсказала, че ако не ви се правят кюфтета, може да си използвате свинско месо, а сега ви казвам, че става и с кюфтета.

https://svetlalola.blogspot.com/2021/02/blog-post_24.html

    Освен, че рецептата е взета от една доста преживяла готварска книга, тя присъства и в едно тефтерче на майка за най-любими рецепти.И наистина месо с лук или с праз ни беше едно от най-любимите семейни зимни храни.И продължава да е за мен.



Какво е необходимо:

за три порции с допълнително


свинско месо около 350 грама

(в готварската книга откъдето е тази рецепта пише 750 грама, но това за мен е прекалено много)

два-три стръка праз

(зависи колко са големи, но никога не са излишни)

три червени чушки

(може и пресни и печени)

100ml бяло вино (или една кафяна чашка)

супена лъжица доматено пюре

чубрица

олио

сол и черен пипер


Месото нарязвам на малки парчета, които задушавам в малко олио.Буквално ги разбърквам няколко пъти и прибавям ситно нарязан праз, чушките нарязани на малки парчета.

Отново разбърквам няколко пъти и прибавям размито в малко вода доматено пюре.

Добавям и виното.

Когато кипне намалявам котлона, поръсвам с чубрица (около чаена лъжичка), черен пипер и посолявам.

Заливам с гореща вода според порциите и оставям да се готви на слаб коттлон.

Готвя до готовност на месото.

Според книгата и тефтера трябва да остане на мазнина, то оставаше и да не пише така в една стара готварска книга, но аз обичам да си има сос за топене.

Ако е останало течно и не обичате, може да сгъстите с малко нишесте.







Няма коментари:

Публикуване на коментар