Страници

понеделник, 29 юли 2024 г.

Село: Имам Баялдъ върху домати

 

      Има нещо магическо в това да си отглеждаш храна и повярвайте ми никога не съм предполагала, че ще се вълнувам за тиквичка или патладжан.Аз дори не зная правилните градинарски термини и казвам, че чушките ми са на пет етажа.И когато съм на село както се казва час по час ходя да си гледам градинката.Тази сутрин забелязах, че съм направила пътека до нея, от ходене дотам и обратно.
   Според мен трябва да се включи официално за лекуване на нерви: отглеждане на зеленчуци.Това нещо така успокоява, че няма да ви трябват глогови хапчета.Успокоява, а би трябвало да изнервя, защото нетърпелив човек няма да има търпение да откъсне нещо едва ли не веднага.Но то и това е част от терапията, да се радваш на самият процес.Половин час да измислиш как да вържеш един домат, да отскубнеш някой плевел, да оправиш листо.Чета написаното и не вярвам чак.Защото аз съм всичко друго, но не и търпелива.И накрая да ви кажа, не е необходимо да имате декари за такава терапия.И няколко саксии стигат, но после ще искате още.



   След този градинарски увод, стигам и до рецептата.А тя е в следствие на това, че първите ми собствени патладжани трябваше да ги сготвя по специален, фантастичен и феноменално вкусен начин.А кое ястие е такова за мен? Имам Баялдъ. И ако не знаете легендата, то се нарича така защото имама като го опитал и припаднал.Това ястие е друг вид терапия, то предизвиква само и единствено наслада и удоволствие с всяка хапка.А реално в него няма нищо специално, което да изисква някакви умения, може би само изисква да обичате патладжани.
   Идеята да го изпека върху домати дойде от наличието на няколко омекнали червени домата (няма сила, която да ме накара да обичам розови домати в суров или готвен вид) и това, че исках да се получи повече като количество, защото както разбрахте вече, имах само два патладжана.Но трябва да ви кажа, че най вероятно това ястие вече ще го приготвям само така.Защото доматите придадоха свежест и вкус и станаха причина докато се усетя и вече си ядях моята порция директно от тавата.Чупих хапки хляб, загребвах от доматите и с вилица си взимах от омекналия като масло патладжан....Великолепие!

Оригиналната рецепта в блога: Имам Баялдъ, да си припаднеш по него






Какво е необходимо:


два патладжана

четири глави лук

два моркова

три-четири скилидки чесън

няколко червени сладки домата

щипка червен пипер

няколко врътки на мелничката черен пипер

сол

олио

магданоз за поръсване по желание без да прекаляваме




Една вметка искам да направя тъй като всеки си интерпретира по собствен вкус това ястие, това са моите изисквания за него:

  • лукът се реже на едри полумесеци, не просто на едро и трябва да омекне почти до готовност още при приготвянето на плънката, реално всичко запичаме почти готово, а не искаме суров хрупкав лук, поне аз
  • лодките патладжан се пържат; приготвям го понякога изпечен, но разбира се не е същото, затова ако здравето и стомасите ви позволяват, изпържете ги, а ако все пак предпочетете да изпечете патладжана намазнете го много добре с олио, не просто поръсен или пък оставен на сухо, мазни трябва да са

Разбира се в този случай обогатих ястието с домати и ето как точно се случи всичко:

Обелвам патладжаните,нарязвам на половинки, издълбавам ги и посолявам.Оставям да постои докато се отцеди от горчивия сок.

Една част от издълбаната част нарязвам на ситно, а останалата на филийки, които също посолявам и оставям да се отцеждат.Тях изпържвам отделно и ги хапваме с оцет и чесън.

В олио изпържвам лодките патладжан и ги изваждам в чиния (не ги слагам в тавичката където ще печем, още не)

Докато пържа патладжана нарязвам лука на полумесеци, моркова и малко домат (половин) на кубчета, чесъна на ситно.

В мазнината, ако е останала такава от патладжана (ако не е , добавям) задушавам лука, моркова, чесъна и нарязаната на ситно вътрешност на патладжаните.За да омекнат по-бързо наливам лъжица-две вода.Готвя до момент в който лука е почти готов, т.е. е омекнал но не е станал на каша.

Прибавям нарязания домат, червен пипер, сол и черен пипер.

Пълня лодките с плънка като със сигурност ще ви остане част от нея и тук идва допълнителната част в това ястие

Нарязвам няколко домата (зависи колко са големи, но преценете според тавичката и това че лодките патладжан трябва да са добре наредени сред домати) и ги прибавям към останалата плънка.Посолявам и разбърквам.Добавям две три супени лъжици вода.Искам доматите да се готвят докато се пекат с патладжана, а не веднага да прегорят.

Нарочно пиша че патладжаните са върху домати а не с доматен сос, защото доматите са нарязани.Не ги меля или настъргвам.Трябва да са на парчета.

Слагам доматената смес в тавичка и отгоре нареждам пълнените патладжани.Ако искате поръсете с малко олио отгоре.

Пека на 200 градуса до готовност или докато доматите започнат да се запичат.

И сега най-трудната част, оставете да изстине ястието.Не съвсем студено, но в никакъв случай горещо.Може в този момент да направите салата, ама огромна за да ви отнеме повече време.

Накрая при сервиране по желание и за свеж вид поръсете с нарязан и намачкан пресен магданоз.







2 коментара:

  1. Прекрасна лятна манджа !Обичам всичко с патладжан ;)
    Мая Кръстева ;*

    ОтговорИзтриване