Страници

петък, 21 юни 2024 г.

Село: мусака с прясно зеле






        В блога вече имам рецепта за такава мусака,

https://svetlalola.blogspot.com/2023/10/blog-post_16.html

но тъй като тази е малко по-различна реших да я напиша официално и с нова статия, а тъй като имаше честта да бъде приготвена и изядена на село, влиза и под "шапката" на селските статии.


Какво използвам:


половин зелка

(ястието е за около три порции)

голяма глава лук, дори с две няма да е грешка

мляно месо около 150 грама

зелена чушка

морков

домат

прясна мащерка (в другите рецепи използвах риган, но сега имах мащерка)

сол

олио

червен пипер

доматено пюре


две яйца и половин кофичка кисело мляко


Това ястие е в три части.

В дълбок тиган.Първо нарязнам глава лук, задушавам в олио (супена лъжица) и прибавям нарязана на ситно и намачкана (както бихте я правили на салата, режете и мачкате с ръце) половин зелка.Наливам малко вода, наистина малко две-три супени лъжици.Бих го направила в тенджерата под налягане, но за толкова малко не си струваше миенето и на тенджера.

Накрая посолявам и разбърквам.Прехвърлям в съд за печене.

Мляно месо (около 150 грама, не е много но достатъчно) първо разбърквам с малко вода за да стане на трохи при пърженето.

В същия тиган малко олио, месото, нарязана чушка, нарязан морков, домат, прясна мащерка., чаена лъжичка червен пипер.Когато се задушат прибавям голяма лъжица доматено пюре.Разбърквам и добавям към зелето.

Разбърквам всичко и слагам на 220 градуса във фурната.Малко вода, ако зелето не ви е съвсем готово.

Пека половин час (или до каквато готовност искате зелето, т.е. може и по-малко)

Заливката ми е само от две яйца и половин кофичка кисело мляко.

Може за разкош да се настърже и кашкавал.

Печене докато стегне заливката.

Не че не може веднага да се яде, но аз обичам да е само топло, не вряло.Така усещате всички вкусове на едно ястие.

















Няма коментари:

Публикуване на коментар