Страници

четвъртък, 20 юни 2024 г.

Село: джолан с прясно зеле

 

    Има публикации, които ги наричам "селски" само и единствено защото са проготвени, заснети и изядени там.Което означава, че презентацията им е съвсем семпла и непринудена, до прозореца в кухнята на добрата стара протрита мушама.



Джолан с прясно зеле.Защото си наумих, че ще правя зеле и бях готова ако трябва и пеш да отида до съседното село да търся.Не се наложи, защото в супермаркета на наше село имаше.
Джоланът сварих предният ден, което означава, че тази рецепта се изпълнява с вече сварено месо.
Винаги купувам джолан с кокал, той прави вкусът на ястието.






Какво използвах:

един джолан с кокал
една зелка
домат
червен пипер
олио
сол
магданоз



Зелето е нарязано и с червен пипер, домат и бульон от свареното месо, леко сварих.Не слагам сол, защото в бульона има.

Полусвареното зеле заедно с вече свареното месо сложих в тавичка, добавих още нарязан домат и поръсих с олио.

Така го обичаме у нас, в изчистен вид като понякога слагам и малко пушен пипер или суха чушка.

Сложих във фурната на 200 градуса и пекох до готовност на зелето.

Прясно зеле за мен не може без люто чушле, затова "пукнах" няколко на котлона и разбърках с магданоз, копър, сол, оцет, зехтин и чесън.

Салата...колкото да броя на ум кога ще дойде време за слънчевите домати.

Пресен магданозвърху ястието, но без да прекалявам.






Няма коментари:

Публикуване на коментар