Страници

сряда, 29 май 2024 г.

Село: свинско със зеленчуци и прясна мащерка

 

   Има публикации, които ги наричам "селски" само и единствено защото са проготвени, заснети и изядени там.Което означава, че презентацията им е съвсем семпла и непринудена, до прозореца в кухнята на добрата стара протрита мушама.




   Това ястие не трябваше да става така, то трябваше да бъде едни вратни пържоли на грил тигана и без много приказки да се изядат на обяд и да забравим за тях.Да де, ама не стана така.



Миналата година от планината си донесох в двора няколко коренчета мащерка.И сега си имам свежа, зелена, ухаеща.Моята гордост, защото почти всичко в моята мини, микро нищо и никаква градинка е едно стръкче от това, боднато коренче от онова, ръснати семенца с много надежда да се покаже нещо от тях и така всяко поникнало нещо си ми носи голяма радост.Скрит земеделец съм аз и това си е.
Две стръкчета мащерка само накъсах в тавата и всяка хапка ухаеше фантастично.Уффф, да преяде човек.




Какво използвах:

три вратни пържоли нарязани на хапки (разбира се може и врат без да е бил първо на пържоли)

картофи

тиквичка

червена и зелена чушка

един по-голям домат

червен пипер една чаена лъжичка за цвят

пресен магданоз

прясна мащерка

сол и олио





Ще си кажете, ами то това си е гювеч.Абе не е съвсем така, мащерката обръща вкуса в съвсем различна посока и това заслужава да бъде описано.

Трябва ви тава с капак или фолио (ако то ви притеснява под него сложете хартия за печене)

Нарязвате лука на едро, чушките, картофите на резени, тиквиката на кубчета но по-големи да не се изгубят при печенето.

Взимате по-голям домат и нарязвате две три филии от него, останалото на кубчета

Картофите и тиквичките като количество сложете колкото искате, но все пак съобразете с месото, нека имате от всичко равномерно в порцията.

Това е хубавото на месото нарязано на хапки, че ако бях оставила пържолите цели те щяха да са за три порции, докато хапките ви заблуждават, че имате много месо и така порциите станаха пет.Идеята ми беше да хапнем на обяд и да остане за вечеря.

Отделно или в същата тава задушавате в малко олио лука, чушките, слагате хапките месо, подправяте с червения пипер и кубчетата домат.Разбърквате няколко пъти и прехвърляте в тавичка.

Слагате картофите и тиквичките, посолявате и разбърквате

Заливате с малко вода да кажем един пръст в тавичката, поръсвате с прясната мащерка и магданоз, като магданоза трябва да е по-малко от мащерката.

Поръсвате с олио и слагате капака или фолиото.

Печем на силна фурна около 220 градуса за час.

Накрая махате капака или фолиото и запичате още малко като нареждате резените домати отгоре.Може да изключите фурната, тя е достатъчна гореща.







Няма коментари:

Публикуване на коментар