Страници

понеделник, 1 април 2024 г.

Зеленчукови фалафели или вкусни нахутени кюфтенца със зеленчуци

 



Ядат ви се кюфтета, но постите? Постите, но сънувате кюфтета? Не постите, но не обичате месо? Обичате всичко вкусно и интересно? Фалафелите или чудните нахутени кюфтенца са вашето решение, а тези станаха...нямам думи колко вкусни станаха.И както бях зациклила откъм идеи и рецепти и наблягах на обичайните и такива, които правя без да се замислям, с тази рецепта се върнах в играта.



Други рецепти на фалафели в блога:





Какво използвах:

чаена чаша (вместимост 250ml) сварен нахут
(вие си решавате дали да е от буркан, консерва или сами да сте го сварили)
червена чушка
морков
две-три скилидки чесън
две супени лъжици нарязан магданоз
супена лъжица хубав смлян кимион
супена лъжица червен пипер
щипка сол (буквално, не солете сместа много)

брашно (моето е оризово, но може всякакво)

олио за пържене


Слагате нахута, чушката, моркова, чесъна и магданоза в чопър като чушката и моркова са нарязани на парчета, щипка сол и смилате добре.

Получавате смес, която не трябва да е съвсем като пастет, нека се забелязва какво сте сложили вътре.

Разбърквате с червен пипер, кимион и брашно колкото да спои всичко.При мен беше необходима една препълнена супена лъжица.По желание може да прибавите щипка лют пипер.

Готовата смес слагате в хладилника за поне половин час.

Загрявате олиото.

С помоща на лъжица за сладолед загребвате и оформяте кюфтенце.Пускате в горещото олио колкото ви се събират в съда за пържене.Готовите фалафели вадите върху хартия или решетка.

Като всички зеленчукови кюфтета и тези имат нужда от млечен сос.Просто си искат свежест и за мен обикновено кисело мляко ми е най-добре.Но може да развихрите фантазията си и да си измислите някаква млечна комбинация по ваш вкус.






2 коментара: