Много ги обичам старите рецепти.Представям си старите времена, стари къщи, големи семейства.Дори да не знаех, че това е една стара рецепта, пак щях да си помисля, че е такава, защото подобни обикновени салати, с обикновени продукти обикновено имат необикновен автентичен вкус.Вкус на традиции.
Рецептата я видях при Илианка в нейния вкусен блог, а както тя обяснява там, рецептата е стара и ловешка, с което рецептите ми в блога от този край нарастват с още една:
Какво е необходимо:
зелени домати около килограм
печени чушки ( зелени и червени) - 4-5 броя
олио
сол и захар
чесън
магданоз
- Количествата всъщност нямат особено голямо значение.Важното е да имате продуктите и тя салатата сама ще се приготви.
- Нарязвате зелените домати на филийки.
- Нареждате ги в тавичка.Сподер тавичката може да са една до друга или да се застъпват.Ако се застъпват много по някое време ги разбутайте да се опекат равномерно.
- Поръсвате със сол и захар отгоре.Буквално както си солите една салата и усещате как ще ви хареса.Не прекалявайте, само овкусявайте.
- Поръсете с олио по същия начин.
- Печете докато омекнат.Тъй като няма значение в този случай, аз ги пекох на силна фурна, около 230 градуса.
- Вадите от фурната и когато се охладят ги разбърквате с резенчета печени чушки, добавяте нарязан чесън и магданоз.Нека да има и чесън, той ще направи салатата апетитна, а магданоза я освежава.
- Ако опитате в този момент салатата може и да не ви хареса.Важно е да постои поне половин час да се смеси всичко и тогава вкуса е неповторим.
- Като салата или върху филия хляб, вие си решете как да си я хапнете и ще искате още.
Друга много вкусна рецепта от Илианка ми е този чуден пирян:
Много се радвам, че са ти били вкусни, Светле! Обожавам стари рецепти и баби, които да ми ги разказват :)
ОтговорИзтриванеПродължавай да ги слушаш, Ил, прекрасни рецепти са това :)
ИзтриванеСнощи я направих, БОЖЕСТВЕНА!!! Мъжа ми беше сигурен, че са патладжани :) Сега съм се заела да изпека по-голямо количество, тъй като имаме 4 касетки зелени доматки и мисля да ги стерилизирам 5-6 минутки и в мазето за зимата... чудя се обаче дали има нужда да им правя някаква марината или тяхната си + олийцето е достатъчна, накой правил ли е да подскаже? :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ви е харесала :) Аз си замразявам зелени домати за зимата, само ги вадя после и пека на фурната, а печени чушки също имам и готово! :) Бях чела от миналата година коментари, че в буркани като готова салата не се получавало мнго добре, но предполагам и това зависи от вкуса на всеки.Поздрави!
Изтриване