Страници

сряда, 27 март 2024 г.

Пиле с лук и сини сливи

 


     Това ястие е едно от най-приготвяните у нас.Няма значение кой му е готвача, къде се прави, кой го яде.Присъства си сериозно в менюто.Истината обаче е, че то се появи като летен вариант на другото най-любимо ястие, което е определено зимно, а именно джолан с картофки и сини сливи.Дано някога остане малко за снимка и да ви го разкажа.
   

Какво ви е необходимо:
(за около три порции)

пилешко месо 
(долни бутчета - 6-7 броя или обезкостени две цели бутчета, или половин пиле нарязано на порции.Единствено бялото месо (само него) не е подходящо, защото това ястие си иска пилешки аромат и мазнинка)
3-4 големи глави лук 
няколко скилидки чесън (може и без тях, ако не обичате)
сушени сини сливи, по-добре е да са без костилка от съображения за сигурност
червен пипер - поне една супена лъжица
супена лъжица доматено пюре 
сол
олио

брашно за сгъстяване ако е необходимо


    Може би на тези от вас, които наминават наоколо им прави впечатление, че имам доста рецепти, в които не слагам много подправки и дори никакви.Това е, защото според мен има ястия/продукти, които си имат свой собствен вкусен вкус и няма нужда той да се потиска от подправки.
     Така е и в случая, когато сладкия лук и сладостта на сините сливи са достатъчни и каквато и да било подправка вече ще преобърне вкуса.Това разбира се не пречи да пробвате да прибавите някаква, ако прецените че ще ви хареса тя да е вътре.

   Важно! Ако сините ви сливи са прекалено сухи, предварително ги накиснете в малко гореща вода.


Нарязвате лука на едро.Обелвате скилидките и ако са много големи ги нарежете на две.

Ако си имате дълбока тенджера, която може да сложите във фурната после, започнете ястието в него.Ако нямате започнете в тенджера и прехвърлете в съд за печене.Разбира се може и  тенджера на котлон да се сготви, но на фурна става с една идея по-добре.Знаете, добто старо "да остане на мазнина"

Задушавате лука, чесъна, добавяте месото, поръсвате с червения пипер и доматеното пюре.Разбърквате и заливате с вода според порциите.Нареждате и сините сливи и поръсате с олио отгоре.

Слагате във фурната на 200 градуса с капак или покривате съда с фолио.

Печете около 40 минути (зависи от големината на месото/бутчетата/ и отвивате/махате капака.

Пробождате месото и ако влиза леко, готови са.Ако усетите натиск, завийте и оставете още да се пече.

Махате капака или фолиото и допичате още малко докато остане "на мазнина".




Няма коментари:

Публикуване на коментар