Страници

събота, 2 март 2024 г.

Село: свински пържоли с лютеница и шарени шницели

 

   Село е.От една страна нямам време за сложни ястия, от друга в момента когато уж ще изпека просто пържоли или кюфтета и сменям посоката към нещо различно, с което си усложнявам живота, но пък става интересно и още повече вкусно.

    Първата рецепта е бърза, в нея наистина не се старах, но вложих малко въображение и се получи много вкусно.



Пържоли с лютеница на фурна.


Какво е необходимо:

четири вратни пържоли

четири супени лъжици лютеница

кашкавал

сол

олио и вода

картофи

Пържолите са само нарязани

Наредих ги в намазнена тавичка, като леко ги посолих и ги намазах от двете страни с лютеница.Използвайте любимата си лютеница, защото тя ще определи вкуса на ястието.Моята е печена едросмляна лютеница, която си правя през есента.

Обелих и нарязах четири картофа, които разпределих между пържолите.Тях само поръсих с малко сол и напръсках с олио.

Налях малко вода, колкото да се покрие дъното.

Завих с хартия за печене и фолио и пекох на 220 градуса около час.

Махнах фолиото когато са готови и наредих резени кашкавал.Аз много обичам кашкавал и когато слагам искам да е много, да се усеща, а не просто настърган за красота.

Върнах в изключена фурна и оставих да се запече малко.Нека не се препича, а само да се разтече и образува лек загар.

И се получиха пържоли с вкус на лято.



   На село правят големи ремонти, сменят тръби, правят шосето.Поради което спират водата. И един нормален човек, който разполага с мляно месо ще направи принцеси с кайма, с кашкавал, ще си улесни живота с минимум усилия, но не и аз. Аз реших да смеся каймата с чушки,картоф, подправки.И пак, един нормален човек би направил кюфтета, аз реших да е шницели, при което така се омазах, че отиде едно руло кухненска хартия, защото нали споменах, че няма вода?




Шарени шницели


Какво използвах:

половин килограм кайма смес

половин зелена и половин червена чушка

един настърган картоф

глава лук нарязана на ситно

едно яйце

магданоз, чубрица, малко кимион


брашно и още едно яйце


смесих месото с изброените съставки

оформих плоски по-големи кюфтета

всяко поръсвах с брашно, изтупвах и намазвах с яйце

пържене в олио до готовност



И малко ранна пролет на село









Няма коментари:

Публикуване на коментар