Страници

вторник, 23 август 2022 г.

Пиле със сушени сини сливи и ориз

 

   Много, ама много обичам яхния със сушени сини сливи.Някога джолан с картофи и сини сливи беше почти задължително ястие у нас през зимата и то в неделя.Майка вадеше една голяма тенджера и там се получаваше този прекрасен леко желиран сос от джолана и леко сладък от сливите.После много заобичахме и пилешкото със сини сливи.Тази сладост която придават на ястията е неустоима.

   И така си ги редувам от време на време яхниите със сини сливи особено през зимата докато не попаднах на една малка книжка с есенни рецепти, в която имаше ястие с пиле, сини сливи, но и ориз.Как да не го опитам такова.





Какво е необходимо:

половин пиле
три четири лъжици олио
ситно нарязана глава лук
един морков
една зелена или червена чушка
десетина сушени сини сливи 
един домат
супена лъжица червен пипер
три супени лъжици ориз
3-4 супени лъжици бяло вино
магданоз
сол и черен пипер на вкус



  • пилето се нарязва на порции
  • в съд с олио се минава за кратко пилето колкото да побелее и се изважда (може да пропуснете тази част, ако поради ваши си причини не ви е добре тази процедура, тогава директно си преминете към следващата част)
  • слага се ситно нарязания лук
  • морков на кръгчета
  • чушка на ивици
  • като се задушат се прибавя виното, разбърква се и се добавя  нарязания домат
  • овкусявя се с червения пипер, залива се с две чаши топла вода
  • прибавят се сините сливи
  • след пет минути се добавя и ориза, поръсва се с магданоза
  • след като заври се прехвърля в тава в която сме наредили пилешкото месо (ако не сте го задушили, наредете го сурово)
  • покриваме много добре с фолио
  • пече се в загрята на 200 градуса фурна до готовност, което при мен беше около 35-40 минути.На 30тата минута проверете.Ако се е сгъстило прекалено добавете малко гореща вода.
  • соса трябва да е течен, защото това не е пиле с ориз, но както виждате аз го оставих повече време и ориза пое всичко.При което не стана по-малко вкусно, а просто по-малко
  • пече се до готовност на ориза 




3 коментара:

  1. Ох, Светле, толкова е вкусно при теб, виждам и във ФБ, но сега сколасах да вляза в блога - всичко изкопирах:)), остава и да сготвя някога, не смогвам...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз съм така, ичмам записани десетки рецепти които искам да опитам...Все някога :)

      Изтриване
    2. На файлове, разпечатани, подредени, неподредени...списания, книги, отскоро и на месинджъра си пращам:)) лудост...

      Изтриване