Страници

петък, 12 август 2022 г.

Сладкиш с праскови и овесени ядки

 

   Ще си кажете, как така човек, който живее в долината на прасковите не е приготвял сладкиши с праскови.Ами общо взето поради точно тази причина, че живея при прасковите, обичам ги пресни.И на компот през зимата.Някак си не съм свикнала да ги приемам в сладкиши когато ги има сочни и сладки в купата на масата.Но понякога се случва някои от тях да са по узрели, че даже и презрели и тогава трябва да им се измисли нещо друго за да се използват по-бързо.И ето как се получи този сладкиш.


Малко бях притеснена като как да го нарека, крамбъл или коблер например.Но май това не е правилно изобщо, защото в тестото за тях се слага масло, а в моето няма, в моето дори няма брашно т.е. има, но повечето е овесени ядки.Затова май ще го нарека просто сладкиш с праскови.
Много приятен стана, малък е но се сервира със сладолед и чашка кафе (за мен) и според мен като за лятото си е добре, нещо малко за подслаждане, особено ако имате сладки презрели праскови, както е в този случай и поради което в плодовата част изобщо не слагах захар, а в другата сложих мусковадо, за която захар съм споделяла, че я харесвам заради вкуса и аромата.Има вкус на тропически остров.



Сладкишът е идеален за трима, като съда ми за печене е с диаметър 18 см.



Какво използвах:

три-четири добре узрели сладки праскови
(когато ги нарежете и сложите в съда за печене трябва да покриват дъното, че и повече)

пет препълнени супени лъжии овесени ядки
(загребвате добре с лъжицата)
една супена лъжица брашно
(според мен всякакво е подходящо, моето беше обикновено бяло брашно)
две яйца
препълнена лъжица нерафинирана захар мусковадо
(ако прасковите ви не са сладки обаче, може и повече)
кафяна лъжичка бакпулвер

две супени лъжици масло

ванилия/ бурбонска ванилена захар
настъргана лимонена кора/ или готова в пакетче

ванилов сладолед за сервиране
(евентуално карамел, лимонов)

Ако искате по-голямо количество, увеличете дозата


  • Първо приготвих сместта с овесени ядки за да може да поемат.
  • Разбих яйцата ( с тел е достатъчно), прибавих овесените ядки, захарта, брашното и бакпулвера.Ароматизирах с ванилена захар и лимонена кора.
  • Понякога нерафинираната захар има малки бучки, за които може да си помогнете с вилица и пръсти, ако не ви пречи да бъркате с ръце
  • Нарязах прасковите на парченца.Прасковите ми бяха сладки, почти презрели и дори сами се белеха някои от тях.Беленето оставям сами да решите дали да го направите
  • В съд за печене ( моят е съвсем малък), който намазах с част от маслото сложих нарязаните праскови.
  • Останалото масло на парченца наредих между прасковите.
  • Отгоре излях сместта с овесени ядки, която не трябва да е прекалено гъста, затова ако след като смесите всичко преди брашното, преценете колко от него да сложите.
  • Тръсвате съда за печене за да се разпредели сместта и слагате да се пече на 190 градуса около 15 минути.Както казах това е малък сладкиш и не му трябва много, но проверете с нож или шиш дали е изпечен.
  • Вадите от фурната и оставяте.Но не трябва да изстива.Сервира се топъл с топка сладолед и кашка горчиво кафе, което за мен е точния завършек, но който не пие кафе да пропусне тази част.
  • Сладкишът се получава с наситено карамелен цвят заради нерафинирата захар.Ако нямате или не обичате сладолед, може да опитате със заквасена сметана.







Няма коментари:

Публикуване на коментар