Страници

четвъртък, 16 април 2020 г.

Агнешко фрикасе

Начина на приготвяне на самото фрикасе е универсален за всякакви меса, така че ако не обичате агнешко използвайте друго месо или кюфтенца.
Ако погледнете в Уикипедия там за фрикасето ще ви кажат, че има френски произход и може да се приготвя с всякакви меса, че даже и с риба.
Основната му част е течен бял сос на бульонна основа.
Пише още, че се застройва със жълтъци и овкусява с лимонов сок, като този лимонов кисел вкус го отличава от обикновените каши.
Ами така го правя и аз фрикасето.С пиле, с кюфтета и с агнешко.С риба още не съм пробвала. 



Крехко агнешко с невероятен сос ухаещ на черен пипер и дафинов лист.


За всеки случай това ястие беше приготвено под зоркия поглед и напътствия на майстора на фрикасетата, майка ми.



Какво използвам за 4 порции:

агнешко месо - четири котлета
два малки дафинови листа
десетина зърна черен пипер
сол

три супени лъжици брашно
супена лъжица масло
един жълтък
една-две супени лъжици лимонов сок


  • Сварявате месото с дафиновите листа и зърната черен пипер.Сол на вкус.Водата е за четири порции.
  • Аз варя месото в тенджера под налягане, но този процес е както прецените.
  • Охлаждате готовия бульон.
  • В съда, в който ще приготвяте фрикасето пускате маслото и запържвате брашното.
  • По малко започвате да прибавяте изстудения бульон и бъркате непрекъснато.
  • Всичко това се случва на ниска температура на котлона.
  • Към белия сос прибавяте предварително разбит жълтък смесен с лимоновия сок.
  • Ако се притеснявате от пресичане махнете съда от котлона, смесете добре всичко и върнете за минута, най-много две.
  • Махате от котлона.
  • Пускате вареното месо във фрикасето и оставяте 4-5 минути да си поеме от соса след което разсипвате порциите.
  • Сервирам с още лимонов сок и прясно смлян черен пипер.



Няма коментари:

Публикуване на коментар