Страници

сряда, 9 октомври 2019 г.

Пастицио, една преразказана гръцка вкусотия

   Хората, които си имат такова едно хоби да готвят като мен, като отидат някъде и винаги си снимаме храната.В повечето случаи това не е толкова за да покажем какво сме яли, а за да си запазим ястието с идеята да го възпроизведем в къщи.Пастисиото е една такава рецепта.
  За пастицио казват, че трябва да се приготви с онези дългите спагети като тръбичка, наречени букатини, само че аз лично тях изобщо не ги харесвам, защото само ти се мотаят из чинията.Загова предпочитам тези малките макаронки, които са като нарязани дълги.Но и всякаква друга паста да използвате пак ще ви се получи.
   Тъй като първата ми среща с пастициото беше на една маса в ресторант, после поогледах различните рецепти във виртуалното пространство за да си направя и в къщи.Има си някои различия разбира се, като всеки е импровизирал най вече според собствения си вкус.Някой е добавял вино, друг е слагал повече подправки.Затова предлагам на вашето внимание рецепта за пастицио, максимално близка до оригинала и в същото време такава, че да се хареса на моите дегустатори и най вече според продуктите, с които разполагах.Това което е задължително при това ястие е щипката канела в плънката.Не я пропускайте.




Какво използвах:

мляно месо - половин килограм
малка глава лук
два настъргани домата или две доматчета от консерва
чаена лъжичка канела / или пръчка канела/
чаена лъжичка риган
сол и черен пипер

300ml прясно мляко
3 равни супени лъжици брашно
едно голямо яйце
сол

кашкавал

паста - 300 грама / около две трети от пакета /



  • Сваряваме пастата и отцеждаме добре.
  • Приготвяме плънката като задушаваме ситно нарязан лук, мляното месо и овкусяваме с канелата и ригана.
  • Приготвяме и бешамела като в супена лъжица масло запечем брашното.Бавно добавяме прясното мляко и разбъркваме.Ако ви се получат бучки, прехвърлете в друг съд, разбийте с тел и върнете.Сгъстяваме и махаме от котлона.Бавно и с разбъркване добавяме и разбитото яйце.
  • Намазваме със зехтин съда за печене и разпределяме половината от пастата на дъното.
  • Отгоре наръсваме обилно с кашкавал.
  • Върху първия пласт паста слагаме месната смес и отново наръсваме с кашкавал.Отгоре слагаме останалата част от пастата.
  • Заливаме с бешамела и отново поръсваме с кашкавал.
  • Печем в загрята на 200 градуса фурна 30-40 минути.
  • Не го сервирайте веднага, нека постои половин час на спокойствие.




   Пастицио за пръв път опитах една лятна неделя когато си направихме една голяма гръцка разходка:

"" Неделя сутрин.Часът е четири.Изстъргваме се от леглата, пием кафе и хайде на мястото на срещата, откъдето да потеглим дружно.Крайна точка - Бялото море.Но преди него Комотини, Манастирът Св.Николай в езерото до Порто Лагос и Фанари, където се надявахме да хапнем гръцка храна и да се осолим в гръцкото море.""
Останалато:











Няма коментари:

Публикуване на коментар