Страници

сряда, 11 май 2016 г.

Домашно сладко от ягоди




 
   Не зная защо хората се страхуват да си приготвят сладко в къщи.Първо не е трудно дори за начинаещи кулинари и домакини,второ в домашни условия количествата при една доза не са големи и съответно става бързо и трето и най-важно ще имате за зимата бурканчета с нещо, за което знаете какво е и какво сте слагали вътре.
   Сладкото от ягоди е едно от най-лесните,защото единствената по специална подготовка е да се почистят и измият плодовете.

   За хубаво и ароматно сладко,в което ще усещате плодовете е хубаво да изберете от малки до средно големи стегнати ягодки.Те са най ароматни и не се преваряват.Докато големите уж сочни плодове, съдържат повече вода и при варене стават на каша.Аромата също е важен,винаги помирисвам ягодите преди да ги купя,защото ако не са сладки това се коригира със захар,но аромата няма как да го нагласим.

   Дозата също е много лесна и дори няма нужда да си я записвате.Всъщност такава ми е дозата за повечето сладка.Така ги е правила и прави майка,така ги правя и аз и толкова години вече нямаме нито едно развалено бурканче.

Какво е необходимо:

ягоди - 1кг
захар - 1кг
вода - 1л
лимонена киселина/лимонов сок - няколко / 5-6/ капки

  • Наливате водата в тенджера,кипвате я и прибавяте захарта след което я разтопявате.
  • Прибавяте плодовете.
  • Когато започне да се образува пяна я отстранявате.
  • Разбърквате от време на време.С разбъркването водата се изпарява по-бързо,а и може да следите кога е време да го махнете от котлона.
  • Сладкото е готово тогава, когато капвайки една капка от него на суха повърхност тя не се разтича
  • .От този момент колкото повече се вари толкова по гъсто ще се получи.
  • Не прекалявайте,защото сладкото се сгъстява още малко и след варенето и има опасност през зимата да не може да го извадите от бурканчето.
  • Сваляте от котлона и капвате няколко капки разтворена лимонена киселина или както я наричаше баба лимонтозу.Ако нямате, капки лимонов сок също вършат работа.
  • Разливате сладкото в бурканчета,затваряте ги и чакате зимата.
  • Много е важно да внимавате да не пръсне вода или изобщо някаква друга течност в горещото сладко.
  • Бурканчетата не се стерилизират,затваряйки ги плътно от топлината на сладкото те сами се вакумират.За толкова години не сме имали развалено сладко,затова метода действа безотказно.
  • Един съвет,ако сладкото е прекалено сгъстено и когато отворите бурканчето е трудно да си загребете от него.Слагате бурканчето на водна баня и сладкото се отпуска.Този номер ми се случва с дюлевото пелте понякога.


   Може да си правите и съвсем малки дози за прясно консумиране.Свежо сладко върху  палачинки за закуска в почивния ден е мноооого хубаво.


И в един малко повече сгъстен вариант:


Да ви е сладко...буквално :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар