Страници

неделя, 4 октомври 2015 г.

Бяла пица...що е то?


    Много ми хареса идеята за пица,в която няма доматена основа.Не че не обичам точно тази доматена основа,но понякога обичам нещата да са по-нетрадиционни.
   Тестото за пицата е обикновено тесто за хляб.Но и необикновено да използвате,пак става.
   Тестото може да е купено,направено лично или от приятел,баба,леля или стринка,откраднато или замесено в домашна хлебопекарна.
    Както при всяка пица количествата на продуктите,които се използват е неограничено или ограничено според броя на хората за които ще бъде пицата.
   За пиците важна е идеята за плънката,оттам насетне всеки си решава по колко да е и за кого да е.Последното е, защото има голяма вероятност да не искате да я споделяте тази пица.


   Какво ви е необходимо за една не много голяма пица.

тесто - 400гр.
кромид лук - две по-големи глави
моцарела - 125 грама
пушено сирене - 150 грама
синьо сирене - 80 грама
сол за лука


 
Използвала съм най-различни сирена,но в повечето случаи ставаше прекалено солена.С тази комбинация вкуса става по-мек и балансиран.Сладкият вкус на лука,безсолната моцарела и солените пушено и синьо сирене.

  • Нарязваме лука на едро и го бланшираме за десетина минути в солена вряща вода.Идеята е не толкова да омекне лука,колкото да се премахне неговия стипчив и лют вкус и аромат.Отцеждаме го много добре.Ако имате кухненска хартия,попийте с нея излишната течност.Важно е да няма излишна вода,защото тя ще разлигави тестото.
  • Разточваме тестото или най добре просто го раздърпайте с набрашнени ръце.Много обичам когато пиците нямат перфектна обла форма.
  • Слагаме го в тавичката върху готварска хартия за печене.
  • Върху тестото нареждаме лука и сирената.
  • Слагаме пицата в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор и печем около 15 минути.Ако тестото е разточено на тънко става и за по-бързо.Започне ли да се разтича моцарелата,имайте готовност да вадите пицата от фурната.Не препичайте тази пица,нека е мека и сочна.



Може прилежно да нарежете сирената или просто да ги накъсате и нахвърляте върху лука.


Ако не обичате синьо сирене може да го пропуснете,но тогава сложете повечко от пушеното за да балансира вкуса и да добави соленост.






Колкото и да обичам пици,също толкова обичам и паста:





Ако рецептите,които споделям и историите,които разказвам ви харесват,заповядайте и във Фейсбук,където се срещат още повече истории и рецепти:

Няма коментари:

Публикуване на коментар