Толкова много да ми хареса това печено агнешко бутче.Може би защото го хапвахме на село под старата ябълка под дъжд от ябълков цвят, .но дори така да е, аз ще ви го разкажа, а вие ще решите дали да го опитате.Едно е сигурно, стана много ароматно и се топеше в уста, колкото и това да звучи като най-голямото рецептурно клише.
Какво използвах:
цяло агнешко бутче малко повече от килограм и половина
(понеже имаше място в тавата добавих още две парчета, както се казва, да има)
олио - три-четири супени лъжици
масло - стотина грама
( имайте предвид, че бутчето ми няма никаква излишна лой по него и си искаше мазнинка)
розмарин - поне две супени лъжици сух
червен пипер - две супени лъжици (не прекаляваме с него, той е повече за цвят)
скилидки чесън
сол
- Натрих много добре бутчето със сол, червен пипер,розмарин и олио.Работете с ръце, заслужава си да се поизцапаме.
- Маслото го намазах само на горната част.
- С остър нож правих разрези и мушвах скилидки чесън.Натиснете ги, защото излизат при печене.
- Сложих бутчето в тавата и понеже имаше място сложих и още две парчета месо.
- Налях в тавата непълна чаена чаша вода.
- Покрих месото отгоре с парче добре накисната във вода хартия за печене и после плътно с фолио цялата тава.Така месото не се допира да залепва за фолиото и прави месото с още една диея по крехко.
- Сложих в загрята на 190-200 градуса фурна и оставих точно три часа.
- На третия час свалих фолиото и хубаво полях бутчето с течността от тавата.
- Върнах във фурната за още двайсетина минути, като още веднъж полях със соса.
- Изключих фурната, сложих му фолиото обратно и го оставих вътре с притворена врата на фурната за време в което приготвих салатите, което е около двайсетина минути.
- Месото беше опечено перфектно, а като постои малко преди сервиране става съвършено.
- Сервирайте задължително със зелена салата за свежест.
Сервирах и любимата ми картофена салата:
сварени картофи
пресен лук
пресен чесън
джоджен
копър
копър
сол, оцет и зехтин
С водата, която сложих в тавата се беше получил страхотен сос.С него залях месото в порциите, а това което остана използвах по-късно да опека картофи залети с него.За съжаление или пък не, те изчезнаха преди да взема фотоапарата.
А в тези три часа докато месото се печеше си направихме чудна разходка в планината.
Ако сте прочели тази рецепта, тогава сигурно обичате агнешко месо.Това са други мои рецепти, които може да погледнете като идеи как да приготвите това вкусно месо:
Агнешки книжен кебап от старата готварска книга
Как горският кебап се превърна в полски или една чудесна рецепта с агнешко месо
Агнешко с лук и чесън
Агнешки книжен кебап от старата готварска книга
Как горският кебап се превърна в полски или една чудесна рецепта с агнешко месо
Агнешко с лук и чесън
Ако рецептите, които споделям и историите, които разказвам ви допадат, заповядайте и във Фейсбук страничката на блока, където се случват още повече и рецепти и истории:
https://www.facebook.com/zakakvotoidae/