Страници

четвъртък, 7 септември 2023 г.

Коблер с праскови/ сладкиш с праскови

 

   Оказва се, че коблерите се превръщат в любим десерт за мен.И то защото се приготвят лесно и са вкусни най-вече защото са приготвени с плодове, които обичам.Ядат се лесно, с лъжица от тавата...Добре де, сервират се в чиния и останалото се яде с лъжица от тавата.Неизбежно е.



   Другото им предимство е, поне за мен, че може да приготвите малко количество, но когато сервирате и сложите топка сладолед или заквасена сметана или каймак, това е напълно достатъчно да задоволи всяко желание за нещо сладко.


   Идеята да направя коблер с праскови дойде от един разговор с приятелка, която беше приготвила сладкиша с печени сини сливи и си мислеше, че по същият начин ще се получи вкусно и с праскови.



   Въпреки, че са почти еднакви във всяка рецепта леееко разнообразявам тестяната част.Тук тя е почти като тесто за кекс.В описанието на самата рецепта ще ви посоча защо се получи така и какво може да замените.


   Поради това, че е малко по-различен много се чудих дали да го нарека коблер или сладкиш с праскови.Още се чудя...


Какво използвах:


три средно големи праскови

(може да сложите и повече, ще имате повече плодова част)

една чаена чаша брашно

(чашата ми е 150мл)

половин чаена чаша захар плюс още три супени лъжици

(прасковите ми не бяха сладки и затова използвах толкова, ако вашите са сладки може да ви трябва една или две супени лъжици)

70 грама масло

три супени лъжици олио

едно яйце

кафяна лъжичка бакпулвер

бурбонска ванилена захар или само ванилия/ лимонови корички




  • Почистих, обелих и нарязах прасковите на парченца.
  • С маслото намазних тавичката.Ако ви е вече меко с четка, ако ви е от пакетчето просто натъркайте съда си за печене с него.
  • Маслото разделих на две, едната част нарязах на парченца които сложих при прасковите, другата леко разтопих, по скоро е меко, не течно.
  • Прасковите разбърках с три супени лъжици захар и отгоре наредих произволно маслото.
  • Моите праскови не бяха сладки и затова тук сложих повече захар, в друг случай щях да намаля количеството.
  • В силно загрята фурна на поне 220 градуса сложих в началото само прасковите.
  • Отделно приготвих смес: разбих яйцето с останалото масло и захартта и понеже маслото ми се видя малко добавих три супени лъжици олио.Може да прибавите още масло ако не искате олио.С масло ще имате по-класически вариант на коблер.Ако свестта ви е много гъста, няколко капки вода ще свършат работа
  • Прибавих брашното, ванилия.Ако имате лимонови корички сложете и такива, придават много приятен аромат.
  • Прасковите печете не повече от пет-шест минути, като започнат да бълбукат и изври течността от тях, което беше причината да ги сложа първо тях, с лъжица разпределете тестяната смес отгоре.
  • Намалявате фурната на 200 градуса и печете до златисто.
  • Оставяте да се охлади до леко топъл.Но и съвсем студен пак е вкусен.
  • Сервирате с топка сладолед или както мен със заквасена сметана.Тази сметана има повече вкус на каймак, така че ако имате каймак (от турски магазин или в Лидъл в ориенталските седмици) опитайте и така.Лично на мен повече ми хареса, защото не са сладки но допълват сладкиша страхотно.





Няма коментари:

Публикуване на коментар