Страници

вторник, 1 декември 2020 г.

Киш с праз и сирена

 

мдааааа, толкова е вкусен, колкото и звучи


    Защо е киш, а не например пай или галет? Защото аз както го разбирам един киш, той трябва да има тестяна основа, но не каква да е, а маслена.Аз използвах бутер тесто.В плънката трябва да има яйца и мляко и/или сметана.Аз използвах смес от яйца и заквасена сметана.Затова смятам, че се вмествам в определението за киш по доста показатели.Но честно казано както и да го наречете, дори изобщо да не се занимавате с имена, ако обичате праз и сирене, много ще ви хареса.Сладък праз и солено сирене, как да не го обича човек.



Какво използвах:


бутер тесто - 200 грама

(този лист бутер тесто е съобразен с тавичката ми с диаметър 23 см, така че тавичката а не грамажа е по-важен тук)

средно голям стрък праз 

(аз използвам всичко от един праз.Някои махат зелените листа, на мен не ми пречат особено когато са задушени)

пушено сирене - 100 грама

топено сирене - две супени лъжици (натурална "Филаделфия")

кашкавал - 200 грама

2 яйца размер L

две супени лъжици заквасена сметана

( може да замените и с готварска или с една супена лъжица прясно мляко)




  • Първо задуших праза нарязан на ситно.И като казвам, че го задуших реално го сварих, защото не използвах мазнина.Все пак в сирената си има доста мазнина, както и в бутер тестото и затова реших, че самия праз няма нужда и той да бъде мазен.Така че нарязан го, сложих в тенджерата, залях с топла вода колкото само да се покрие и го оставих да омекне.Ако се изпари всичката вода, добре.Ако прецените, че праза е готов, но има вода, много добре я отцедете, че даже и попийте ако можете.Когато имате тесто с плънка, не ви трябва излишна течност.Това важи за кишове, пайове, пици дори.
  • Върху хартия за печене сложих лист бутер тесто според тавичката, така че да има и бордове ( като пай) .По лесно е така, отколкото да сложите хартията в тавичката и да нацелите точното място на тестото, като имате предвид че трябва да внимавате да не се разкъса.Друго предимство е, че ако се е скъсало и начупило като го сложите върху хартията може да го оформите и да притиснете с пръсти там където има нужда от шев и кройка.С една дума , така си улеснявате живота.
  • Прехвърляте хартията с тестото в тавичката, оформяте отстрани и с вилица надупчвате дъното.
  • Слагате в загрята на 200 градуса с вентилатор фурна и запичате докато стане леко златисто.Това е бутер тесто, така че няма да чакате много.
  • В това време смесвате праза с настъргано или нарязано на кубчета пушено сирене, настърган кашкавал ( оставете си от кашкавала за отгоре), крема сиренето, двете яйца и сметаната.Трябва да получите гъста смес, затова и ако използвате прясно мляко внимавайте сместта да не стане течна.Винаги може да добавите още едно яйце, ако прекалите със сметаната или млякото.
  • Вадите запеченото тесто, притискате с лъжица така че да спадне и да се оформят бордовете добре и изсипвате плънката.Заравнявате добре и връщате във фурната.
  • Печете докато стегне.Накрая поръсвате с кашкавал и печете до коричка.
  • Вадите и оставяте да дръпне.Хапнете го топъл киша, но не и врял.
  • Като изстине малко, се реже и по-лесно и се яде по-лесно защото е стегнал.






Няма коментари:

Публикуване на коментар