Страници

понеделник, 30 ноември 2020 г.

Зимна яхния с червена леща и зеленчуци

 

Ако първия ви въпрос е бил, защо пък точно зимна, само ми погледнете продуктите и веднага ще ви стане ясно.

Тази зима ще е зимата на тиквата, защото продължавам да я използвам във все повече солени основни ястия.И да ви кажа, получава се феноменален резултат.





Какво използвах:


чаена чаша червена леща

тиква

морков

праз

целина

половин глава лук 

три-четири скилидки чесън

олио

чаена лъжичка куркума

чаена лъжичка сух босилек

сол




Чудех се как да ви обясня количествата на зеленчуците и го измислих така:

- когато нарежете праза, целината, тиквата и моркова трябва да получите еднакви количества, като само целината ви да е по-малко от останалите или казано по друг начин по една чаена чаша нарязани на кубчета тиква, морков, праз и половин чаша целина.

Много често, да не кажа винаги куркумата я използвам само за цлят, т.е. слагам съвсем малко количество, не повече от върха на лъжицата.Тук обаче искам да се усеща и вкусът й, затова слагам повече.


  • Слагам зеленчуците в тенджерата и ги заливам с топла вода само колкото да се покрият.Добавям супена лъжица олио и оставям на слаб огън да се задушават.Не пържа, задушавам, просто така съм си свикнала, защото се съобразявам със стомаха на един от дегустаторите ми, а покрай него научих и всички останали
  • Докато зеленчуците се готвят, заливам червената леща с вода за да забързаме още повече нещата.Както знаете тази леща има свойството да става за отрицателно време, но има начин и още да се забърза всичко.Ще видите,че само докато се задушават някакви си зеленчуци тя вече ще е поела от водата и удвоила обема си.
  • Когато зеленчуците се задушат, т.е. са почти омекнали, измиваме лещата и я прибавяме.Поръсваме с подправките - босилека и куркумата.Разбъркваме и заливаме вода според това колко течна я искаме яхнията.Няма нужда да ви казвам, че ако сложите повече вода ще си имате супа в едно добро количество.Само че аз исках да е гъста яхния и затова сложих по-малко вода.И за да съм точна водата ми е около три пръста над продуктите.Лещата ни вече е поела течност и не й трябва много време за готвене.
  • Накрая посолявам, разбърквам, опитвам и спирам котлона.

И оставям яхнията да си стои настрана.Постните яхнии, особено пък с леща е добре да си постоят известно време.Така поемат аромати,вкусове и стават дори двеста пъти по-вкусни, ако веднага разсипете ахнията за ядене.Вкусът на готовата леща е съвсем различен от забравената леща.









Няма коментари:

Публикуване на коментар