Киселото зеле го правя още когато бях с дълга коса, толкова отдавна. До тогава нашите го правеха в кацата в мазето.Да, обаче имаше един чичо Петко, работеше при нас и той разказа неговия начин в бидона без претакване.Татко каза, хубаво пробвай, аз ще ти наредя зелките, но ти си наливай водата, смятай си солта и така... Останалото е история.
Сега като се замисля те всичко прехвърлиха на мен и зелето и семейната рецепта за сарми...хеййййй чакайте малко, как стана това?
Първото ястие, което си правя е кисело зеле винаги е едно и също.Ами така де, аз си го правя, аз си го гледам, аз си решавам менюто особено първото.А ястието е кисело зеле с ориз.Но то е толкова обикновено, буквално е само това и затова как да разкажа нещо с две съставки плюс мазнина.Но ето, че днес реших да добавя още една съставка и с това вече получих нова рецепта.
Какво използвам:
ще работим с чаени чаши (вместимост 250 ml) за по-лесно, защото честно казано не съм теглила киселото зеле, това е нещо което правя без мерки и теглилки, но за рецептата ще посоча количества
две чаени чаши нарязано кисело зеле
стрък праз нарязан на ситно
половин чаша ориз балдо
две-три супени лъжици олио
черен пипер за сервиране
Приготвям в тенжерата под налягане.
Слагам всичко вътре и заливам чаена чаша зелева чорба и чаена чаша вода
Олиото.
Варя 10-15 минути на ниска степен (на моята тенджера има степен за месо и степен за зеленчуци и аз слагам на тази за зеленчуци)
Ако приготвяте това ястие в обикновена тенджера, гответе зелето предварително поне десетина минути и тогава добавете ориза.
Мазнината в това ястие е по-желание, имам предвид количеството.Киселото зеле носи на мазнина, затова тази част е колкото обичате.
Готовото ястие сервирам с прясно смлян черен пипер и пълнозърнест хляб, обичам как неговия трапчив вкус се съчетава с киселото ястие.
Няма коментари:
Публикуване на коментар