Замесвайте тестото и загрявайте тигана.Хачапури ще правим днес.
Това са едни чудни тестени питки,родом от Грузия и много приличат на пърленки,но с плънка.И за да са още по-вкусни се намазват с масло докато са горещи.
Хачапури може да видите в много варианти и форми.Различават се по това,в кой район на Грузия се приготвят.В интерес на истината,не зная моите от кой край са,но от всички, тези най ми допаднаха като вид.
Какво е необходимо:
Тестото е най-обикновено,което аз си приготвям в хлебопекарната.Продуктите и количествата за моята машинка са такива:
хладка вода - 260 ml
олио - 2 с.л.
сол - 2 ч.л.
брашно - 510 грама
брашно - 510 грама
мая суха - 2 ч.л.
за плънката:
настърган кашкавал
настъргано сирене
извара
Приготвянето е много лесно.
Имате си тестото и дали ще си го приготвите,ще ви го приготвят,купите,откраднете и т.нат разделете го на равни части.При мен се получиха десет.
Разделяте си планката по същия начин на толкова части.Количеството плънка е приблизително малко повече от една чаена чаша,но за да сте сигурни че ще ви стигне или няма да остане,пригответе я чак след като имате тестото и преценете количеството.
Всяка парче тесто го разточвате на не много тънка питка.
Слагате от плънката в средата и притискате краищата навътре,така че плънката да остане изцяло покрита.
Обръщате и разточвате.Внимавате плънката да не излиза.Вижте снимките в края на рецептата!
Загрявате тиган без да му слагате мазнина.
Всяка питка печете около 4 минути от всяка страна.Аз даже си навивах часовника.
Питката се надига,виждате как се образуват балончета сякаш тестото ври и кипи при печенето, но като обърнете малко спада.
Вадите готовото хачапури и веднага намазвате с масло от двете страни.Не си спестявайте това удоволствие, има значение за вкуса.А и щом сме стигнали до този момент, кой брои калории.
Слагате ги в съд с капак за да се пазят топли,ако изобщо има време да изстиват.
Внимавайте,плънката е гореща!
Приготвят се така:
Ако рецептите,които споделям и историите на път,които разказвам ви харесват,заповядайте и във фейсбук страничката на блога:
Други тестени изкушения,които може да намерите в блога:
Изкушаваш ме... Изглеждат много апетитно.
ОтговорИзтриванеМного са вкусни, ти си майстор ще ги направиш сигурно и по-хубави
Изтриване