Страници

четвъртък, 30 март 2017 г.

Агнешка дробсарма и супа за гарнитура

   Пролетта обикновено започва с нещо зелено в кухнята,първата набрана коприва или първия купен от пазара лапад.Но най-вкусна е моята пролет когато открием сезона на агнешкото месо,а дробсармата е нещо като върха на сладоледа.
  Сдобих се с агнешки комплект около два килограма,което е максимума според мен,защото по-голям вече няма да е агнешки.
   В моя комплект няма черва и шкембе (как звучи само),защото чистенето им не е лесно,а на мен не ми се занимава особено.
   Отделям и измивам много добре всяка част,особено сърцето което разрязвам на две, тъй като там винаги има съсирена кръв.
   Целия комплект без булото и черния дроб сварявам в тенджера под налягане с малко сол.Времето е 15-20 минути на слаба степен и слаб котлон, като зависи от големината му.
   Никога не варете черния дроб,освен ако не обичате той да има сипкав вкус на тебешир.Черния дроб се запържва.Това го научих преди години от Ути Бъчваров и оттогава никой не избутва черния дроб от порцията си.
   След като се свари агнешкия комплект,го нарязвам на парченца.Аз обичам да се виждат и усещат,затова не ги режа много на ситно.

   Една част от сварения комплект и малко от бульона оставих за две порции супа,а останалото се превърна в чудна дробсарма.Така са я правили у дома от десетилетия,че и по назад във времето,така я приготвям и аз както татко ми е казвал.

   Има рецепти,в които не импровизирам.Защо да променям нещо доказано вкусно,нали?



За дробсармата:

сварен агнешки комплект (без черния дроб)
черен дроб
глава стар лук
пресен лук - голяма връзка или две, по възможност с по-дълга зелена част
пресен или сух гюзум/джоджен - ако е сух една равна чаена лъжичка,ако е пресен нарязано на ситно един два стръка,защото аромата е доста силен
ориз - 1 чаена чаша
сол и черен пипер
олио - две-три супени лъжици
яйца -2-3броя
прясно мляко - непълна чаена чаша


  • В олио и малко вода задушавам нарязани главата стар лук и бялата част на пресния лук.
  • Прибавям нарязан на ситно черния дроб и го запържвам.
  • Добавям ориза,зелената част на лука,сол,черен пипер и гюзума/джоджена.
  • Разбърквам добре и изсипвам в тава.
  • Добавям нарязан сварения агнешки комплект и заливам с три и половина чаши бульон.Ако няма толкова слагам и вода.
  • Слагам да се пече в загрята на 200 градуса фурна.
  • Малко преди да е готова дробсармата,ако не ви пречи че ще стане доста мазничка,сложете отгоре булото.Аз обикновено го нарязвам и го слагам на няколко места,за да може който не иска в порцията си,да име и без.
  • В купа разбивам яйцата с прясното мляко,посолявам.Заливката я преценявам според тавата,трябва да залее всичко,затова количеството яйца и мляко може да варира.
  • Заливам дробсармата и когато стегне заливката изключвам фурната.
  • Дробсармата е най-вкусна когато се яде след около половин час.Тогава е стегнала и се усещат всичките й аромати.
  • Сервирам с кисело мляко,зелена салата,пресен чесън или пресен лук.






 За да е съвършена една пролетна трапеза,порцията трябва да изглежда така:




За супата (аз направих съвсем малко,затова количествата са за две порции)
от сварен агнешки комплект без черния дроб - една купа нарязан на парченца

зелен лук - един стрък
зелен чесън - един стрък
ориз - 2 чаени лъжици
пресен магданоз
сол
яйце
кисело мляко
оцет
олио

Нарязвам бялата част на лука и чесъна и ги задушавам в супена лъжица олио и две супени лъжици вода.Не искам да изгарят, а да омекнат по-бързо.
Заливам според порциите с равни количества агнешки бульон и вода.Общото количество в моя случай е две купички течност.
Прибавям ориза.
Малко преди ориза да се свари добавям парченцата от сварения агнешки комплект,както и нарязани зелените части на лука,чесъна и магданоза.
Оставям да се вари докато омекне ориза.
В отделна купичка разбивам много добре яйце с две супени лъжици кисело мляко и една чаена лъжичка оцет.Взимам от супата,смесвам със застройката за да стане на същата температура и връщам в супата.
Оставям минута и спирам.
Понякога допълнително поръсвам с нарязани магданоз и пера лук.
Почти винаги поръсвам с прясно смлян черен пипер и разбърквам.



Ако историите,които разказвам и рецептите,които споделям ви харесват,заповядайте и във Фейсбук ще ми е приятно да се запознаем:



Няма коментари:

Публикуване на коментар