Страници

събота, 16 декември 2017 г.

Шафранени експерименти - две рецепти с пиле и ориз

 


   Моя приятелка беше в Истанбул и ми донесе шафран,а аз обещах да го използвам възможно най-скоро за да ѝ кажа рецептата и какво се е получило.С една дума да спретна малка опитна станция за приложението на шафрана в обикновени условия.
   Наричат шафрана червено злато и има защо.Подправката се получава от изсушаването на червените близълца (цитирам думата от специализиран сайт за шафран) на един лилав минзухар който си има научно име Crocus sativus.Той цъфти през есентта,трябва да се бере до обяд,а от него внимателно трябва да се извадят само тези червените близълца.По това се различава наистина истинския скъп шафран.Той трябва да бъде само червен.За обикновените хора обаче и тези,които не са наясно търговците го смесват с жълти,което намалява и качеството и цената съответно.Както се вижда,моя не е най-най,шарен е,но пак си става.
   На подарен шафран,цвета не се гледа!!!
   Процеса на получаване на подправката продължава с това,че извадените близълца на минзухарите се сушат в дехидрататори. Там пък се внимава да не се пресушат,защото това ще намали крайното количество,оттам качеството и не на последно място и цената.В крайна сметка от пет килограма пресен продукт се получава един килограм подправка шафран.
*Тези факти ги прочетох в един интересен сайт http://shafran.bg/ 



   Никога досега не съм ползвала тази подправка и понеже не е обикновена, трябваше да подходя внимателно към нея.Искаше ми се да приготвя нещо достъпно и лесно,защото аз друго и не мога да правя.Знаете,че фините гурме чудесии в чиния не са за мен.
   След като с гугъл-а направихме едно подробно проучване се спрях на пилешкото и за да му личи че има шафран реших че най-подходящо е присъствието на ориз.И докато дойде реда да ви представя тази статия,рецептите станаха две.

Преди да се използва,шафрана се накисва в малко топла вода


Рецепта първа.


Пилешки долни бутчета с ориз басмати и зеленчуци

Какво използвах / за две порции/:

четири пилешки долни бутчета
ориз басмати - две трети чаена чаша
малка глава лук
скилидка чесън
червена чушка
грах - 1 чаена чаша
сол
олио
шафран - 1 чаена лъжичка


Една шипка шафран разтваряме в една трета чаена чаша с топла вода.Той реално не се разтваря, но пуска жълтия си цвят,който е важно доказателство че сме използвали шафран в ястието.
Използвах ориз басмати,затова предварително го накиснах във вода за 15 минути.
Пилешките бутчета бяха сварени предварително за 15 минути в тенджера под налягане.
След тази 15-20 минутна подготовка пристъпваме към самото ястие.
Нарязваме лука и скилидката чесън на ситно.Задушаваме ги в олио.
Добавяме нарязана червена чушка и една чаша замразен грах.
След като омекнат добавяме ориза и шафрана с топлата вода.
Разбъркваме и заливаме с необходимото количество пилешки бульон (моят е от сварените бутчета)
Оставяме да се готви,което в моя случай отне 15 минути.(Дали да не я кръстя тази рецепта "15те минути"?)
Моите пилешки бутчета си бяха сварени,затова ги пуснах в тенджерата на половината време за да не се разпаднат.



Рецепта втора.


Пилешки филенца с ориз басмати и гъби

Какво използвах:

пилешки филета - около 200 грама
ориз басмати - две трети чаена чаша
големи гъби - 6 броя
масло - една чаена лъжица
олио - една супена лъжица
скилидка чесън
шафран - 1 чаена лъжица
щипка куркума
буквално една шепа замразен грах


Пилешките филета си бяха нарязани,така че само ги измих и отцедих от водата.
В кафяна чашка с топла вода сложих шафрана.
Сложих ориза да се накисне за половин час в студена вода.
В тенджера загрях олиото и маслото и пуснах смачкана скилидка чесън.
Запържих пилешките филенца.Добавих и нарязаните на едро гъби.Гъбите исках да се усещат затова освен че взех големи,ги нарязах на едро.
Извадих скилидката чесън и добавих отцедения ориз.Добавих шафрана и щипка куркума за още по наситен жълт цвят.
Долях вода и оставих да се готви.
В този момент реших,че е много едноцветно ястието и добавих шепа замразен грах за да стане шаренко.
Малко преди да се свари ориза изключих и оставих ястието да се довърши само.
И тъй като всяко ястие в което има дори малко куркума е по-вкусно с лимонов сок,сервирах с резенче лимон.



Ако рецептите,които споделям и историите на път,които разказвам Ви харесват заповядайте и във Фейсбук страничката на блога:
https://www.facebook.com/zakakvotoidae/

Няма коментари:

Публикуване на коментар