Страници

петък, 29 юли 2016 г.

Люто лято

  От момента в който се появят на пазара та до късна есен когато затварям за зимата в бурканчета,в къщи постоянно има поне една купа пълна с мариновани люти чушлета.


  Когато купувам люти чушлета от пазара си е почти като лотария на какви точно ще попадна,защото за всеки човек лютото е различно люто.По тази причина много често взимам по стотина грама от различни продавачи,смесвам ги и така се изненадвам всеки път с всяка хапка.Понякога едно не стига,а друг път и от малко парченце ми се накъдря косата :)

Какво е необходимо:

люти чушлета - 400 грама
оцет - 5 с.л.
сол - 1 с.л.
мед - 2-3 с.л.
магданоз нарязан на ситно
нарязани скилидки чесън

  Готвя на газов котлон и това ми позволява да си пукам чушлетата много лесно на една специално изрязана за целта ламаринка.Препоръчвам горещо,ако можете да си намерите,защото печените чушки си стават като печените на село на огъня,а чушлетата за пет минути са приятно напукани.За големи количества добрия стар чушкопек си е на линия,но за няколко чушки,това метално приспособление върши чудна работа.
  • Пукам чушлетата.Стар сух тиган също ще свърши работа.И нов може разбира се,но не забравяйте да го измиете добре след това.
  • Разклащате няколко пъти колкото да се пукнат кожиците на чушлетата и в същото време да не загори тигана.
  • Кипвам си маринатата (всичко изброено без чесъна и магданоза) в една тенджерка и всяко готово чушле директно отива там.
  • Накрая нарязвам магданоз и чесън и разбърквам няколко пъти.
  • Ако ви се вижда малко,увеличете количествата,но като минат през обработка чушлетата се свиват и маринатата е съвсем достатъчна,особено както аз ги разбърквам от време на време.Все пак те се консумират бързо.
  • Слагам в хладилника и когато ги вадя,разбърквам отново и си взимам от най-овкусените.И така докато свършат и залагам нова доза.А когато дойде време за приготвянето на зимнина ги правя заедно с тези камбички по тази изпитана вече толкова години и от толкова хора рецепта:
Да ви е сладко или люто!

Няма коментари:

Публикуване на коментар