Страници

петък, 29 юли 2016 г.

Люто лято или пукани мариновани люти чушлета

  От момента в който се появят на пазара та до късна есен когато затварям за зимата в бурканчета,в къщи постоянно има поне една купа пълна с мариновани люти чушлета.


  Когато купувам люти чушлета от пазара си е почти като лотария на какви точно ще попадна,защото за всеки човек лютото е различно люто.По тази причина много често взимам по стотина грама от различни продавачи,смесвам ги и така се изненадвам всеки път с всяка хапка.Понякога едно не стига,а друг път и от малко парченце ми се накъдря косата :)


Какво е необходимо:

люти чушлета - 400 грама
оцет - 5 с.л.
сол - 1 с.л.
мед - 2-3 с.л.
вода - 2-3 с.л.
магданоз нарязан на ситно
копър нарязан на ситно
нарязани скилидки чесън
Забележка: меда може да замените със захар


  Готвя на газов котлон и това ми позволява да си пукам чушлетата много лесно на една специално изрязана за целта ламаринка.Препоръчвам горещо,ако можете да си намерите,защото печените чушки си стават като печените на село на огъня,а чушлетата за пет минути са приятно напукани.За големи количества добрия стар чушкопек си е на линия,но за няколко чушки,това метално приспособление върши чудна работа.

  • Пукам чушлетата.Стар сух тиган също ще свърши работа.И нов може разбира се,но не забравяйте да го измиете добре след това.
  • Разклащате няколко пъти колкото да се пукнат кожиците на чушлетата и в същото време да не загори тигана.
  • Кипвам си маринатата (ако използвате мед,не го слагайте още,но ако използвате захар прибавете и нея) като добавям и една две супени лъжици вода,ако оцета е много силен.Меда добавям накрая на спрян котлон и при само топла марината и бъркам докато се разтвори.
  • Всяко готово пукнато чушле отива директно в маринатата.
  • Накрая нарязвам магданоз, копър и чесън и разбърквам няколко пъти.
  • Ако ви се вижда малко,увеличете количествата,но като минат през обработка чушлетата се свиват и маринатата е съвсем достатъчна,особено както аз ги разбърквам от време на време.Все пак те се консумират бързо.
  • Слагам в хладилника и когато ги вадя,разбърквам отново и си взимам от най-овкусените.И така докато свършат и залагам нова доза.
  • Много често приготвям маринатата на око като я опитвам и съответно добавям каквото сметна че липсва (внимавайте,че е горещо!)


   А нали знаете как понякога за нещо очевидно ви трябва човек,който да ви го посочи? Така се случи,че една прекрасна дама Боби Георгиева,която следва блога във Фейсбук ми сподели нейната рецепта,в която слага копър.А с копър колко хубави станаха да не ви разказвам.Как не се бях сетила? Вече е добавен и в рецептата, тъй като не мога без него.



А когато дойде време за приготвянето на зимнина,в бурканите влизат ето тези камбички:




Да ви е сладко или люто!

Няма коментари:

Публикуване на коментар