Страници

вторник, 27 октомври 2020 г.

Качамак и пияни гъби с масло


 Да си оближете пръстите и чинията!



     Знаете ли, че аз съм любител гъбар?Ама от тези, които повече обичат лова на гъби с фотоапарата.Защото то си е голяма зарибявка това гъбарството.Намираш първата гъбка и край, хваща те треската.Включваш зрението си на режим гъби и започваш да оглеждаш всяко листо, вървиш бавно изключил за външния свят, клони те удрят, бодили те бодат ти си забил носа земята и когато видиш заветната гъбка, удряш една ръченица около нея и с благоговение сякаш сте намерили светия граал я откъсвате (най-добре отрязвате с нож) и слагате в торбата.А тези като мене я снимат в профил, анфас, лягат и залягат от всичките й страни да я хванат в най хубав кадър.Ако някъде в горите срещнете човек да се търкаля до гъба, да прави стойки около нея като дивак танцуващ танца на дъжда, това съм аз.

   Но да не ви занимавам повече, днес сме събрали да ви покажа една рецепта с купени гъби: печурки и кладница.



Какво е необходимо за две порции:


царевично брашно - една чаена чаша

вода - една чаена чаша

прясно мляко - две чаени чаши

бучка масло

сол

гъби (моите са печурки и кладница) около 300 грама

супена лъжица масло

супена лъжица олио

бяло вино

сол и много черен пипер


Важни моменти за качамака, които следвам, ако ви е интересно:

За получаването на перфектния качамак царевичното брашно трябва да е хубаво и прясно.Старото брашно прави горчив качамак.Затова е хубаво когато отворите пакета с брашно, той да не се залежава дълго в шкафа.Разбира се важно е и самото брашно да е пакетирано хубаво.

Това е моята доза за две порции качамак когато към него има да я наречем гарнитура.Примерно сервирам кебап върху качамак (рецептата: https://svetlalola.blogspot.com/2019/10/blog-post_42.html ) или когато слагам много сирене и кашкавал.

Това е и моето съотношение брашно-течност: една чаша брашно-една чаша вода-две чаши прясно мляко, като може да обърнете съотношението на течностите и да бъде една чаша прясно мляко и две вода.Чашата, с която отмервам е една и съща.

Работете на слаб котлон особено в началото когато прибавяте брашното.Не го изсипвайте наведнъж, защото ще се получат бучки.Ако се притеснявайте нацяло махнете съда от котлона,бавно си смесете брашното и течноста, разбъркайте и върнете на котлона.

Бъркането на качамака става с дървена лъжица!


  • Най-добре е да приготвите първо плънката, за да може докато си чака качамака да си поеме ароматите и да стане още по вкусна.
  • В тиган пускате масло( препълнена супена лъжица) и по-малко олио.Като почне да се разтопява маслото прибавете почистените гъби.Печурките измивам точно преди да ги използвам, а кладницата буквално за секунда минавам под течащата вода, защото тя попива като гъба, а излишна вода тук не ни трябва.
  • Когато започнат да поемат маслото напръсквате с вино.Точно така трябват ви буквално няколко капки дъжд, защото иначе стават прекалено тръпчиви, а така изпарявайки се остава само лек аромат.Ако не обичате вино, може да го пропуснете.Задушени само в масло гъби са също толкова вкусни.
  • Посолявате и поръсвате с прясно смлян черен пипер.
  • В тенджера смесвате водата и прясното мляко, пускате бучка масло и посолявате.
  • Когато маслото се стопи, бавно прибавяте царевичното брашно и бъркате.Намалете котлона.
  • Качамака започва да се сгъстява и вие бъркате.
  • Махате го в зависимост колко гъст искате да бъде.Имайте предвид, че когато го свалите и не разсипете веднага той ще се сгъсти още малко.
  • Разсипвате качамака в чинии и разпределяте гъбите отгоре.

   Тази година беше голяма суша при нас.А при суша гъби няма.Едва сега в края на есента след като валя малко дъжд се показаха тук там по някоя печурка, сърнела, а манатарки изобщо не съм виждала.Ей така за една снимка само.






Маслени хлебчета

 

Хляб и масло, вълшебната комбинация.А тези хлебчета няма нужда да ги мажете с масло, защото те вече си имат в тях.И как ухаят само,а вкусът им е на кроасани с масло, ако изобщо е необходимо някакво сравнение.

И след като използвах толкова много пъти думата масло, е време да извадите пакетчето от хладилника и да ги опитате тези хлебчета.




Рецептата видях тук: https://www.youtube.com/watch?v=eO5DmbqM334&t=259s




Какво е необходимо:

чаена чаша топла вода

чаена чаша топло прясно мляко

чаена лъжичка суха мая

чаена лъжичка захар

три чаени чаши брашно 

(имайте още под ръка, че знаете как е с брашното)

чаена лъжичка сол

супена лъжица размекнато масло за хлебчетата

масло за печенето, което трябва да е по-твърдо


  • смесвате водата, прясното мляко, маята, захарта
  • прибавяте първо двете чаени чаши брашно и бъркате
  • постепенно добавяте третата чаша брашно и замесвате тесто
  • слагате тестото на плота и го раздърпвате малко, намазвате отгоре маслото и отново примесвате за да го вкарате в тестото
  • оставяте да втаса
  • разделяте тестото на равни части
  • всяка част сгъвате и разгъвате няколко пъти и тогава оформяте хлебче като го търкаляте между дланите си
  • нареждате хлебчетата върху хартия за печене в тавичка
  • с остър нож разрязвате всяко хлебче по средата и в получения канал слагате масло (маслото е нарязано като пръчица, ако мога така да го обясня - вижте снимката по горе) 
  • поръсвате с брашно ( аз използвам цедка за чай за тази цел)
  • печете на 200 градуса докато се зачерви, около 25 минути
  • ако отдолу са се зачервили, готови са
  • може да проверите и със шиш или нож 



Рецепти за всякакви хлебчета може да откриете в блога като използвате търсачката.
Ако рецептата ви харесва, ще се радвам да я опитате, да я споделите и да коментирате.Благодаря предварително!





четвъртък, 22 октомври 2020 г.

Реден сладкиш с ябълки и овесени ядки

 

    Тази година за разлика от миналата не можем да се оплачем от ябълкова реколта.Нищо, че по голяма част я събирахме от земята след една буря на село.И не стига това, ами брахме плодовете в най-големия дъжд.Почнахме уж да го изпреварим, ама не се получи и като си мислехме, че така ще продължи цял ден, решихме да ги довършим.И тъкмо ги обрахме и като изгря едно слънце, направо ни се ухили насреща най нахално.Важното обаче е, че имаме хубави и чисти ябълки, както се казва по био от това просто няма.И колко е хубаво просто да забършеш една ябълка в блузата и да си отхапеш от сочния плод.



Какво е необходимо:

чаена чаша овесени ядки 
чаена чаша брашно
чаена чаша захар + още за поръсване
(захарта преценете според сладостта на ябълките)
супена лъжица сок от лимон
супена лъжица канела
ябълки
(ябълките са с различна големина, така че приблизително ви посочвам, че при мен бяха осем средноголеми)

пакетче масло
( Спокойно, няма да го използваме цялото, но ще ви е по лесно да работите с цял пакет)

може да използвате кафява захар и пълнозърнесто брашно



  • Започвате с това, че поне половин час преди да решите да приготвите този сладкиш трябва да сложите пакетчето масло във фризера или камерата на хладилника, а ако живеете на Северния полюс просто го изнесете отвън.
  • В купа смесете овесените ядки, брашното, захарта и канелата.Хубаво разбъркайте, защото друго бъркане няма да има, а искаме всичко да е смесено добре.
  • Настъргвате ябълките и ги поръсвате с лимонов сок за да не станат прекалено тъмни.Хубаво разбъркайте за да се разнесе навсякъде.А може и за всеки пласт в сладкиша да ги настъргвате отделно, дори така може да прецените колко ще ви трябват.
  • В съд за печене сложете хартия за печене.
  • Настъргвате масло на дъното.Не е нужно да покрива дъното плътно, просто да има стърготини навсякъде.
  • Мислено или наистина си разделете сухата смес на три и поръсете с едната част.Хубаво притиснете на дъното.
  • Отгоре нареждате настъргани ябълки, които добре да покрият брашнения слой.Отново разпределяте и притискате добре с лъжица.
  • Следва сух пласт, ябълков... Завършвате със сух.Затова може да настъргвате ябълките за всеки следващ слой и ще прецените колко ще ви трябват.
  • Най отгоре настъргвате отново масло.Не е нужно да е дебел слой, но да покрива повърхността.
  • Поръсваме със захар отгоре, която при печенето ще се разтопи с маслото, ще покрие сухия слой, ще стане на коричка и т.нат. Все хубави работи.
  • Печете на 180-190 градуса 40 минути.Зачервяването ще ви насочи към изключване на фурната.
  • Охладете сладкиша.Нарежете както ви харесва.
  • Може да поръсите с пудра захар, но на мен захарта ми беше достатъчна, затова ги оставих така.







И още предложения с ябълки:


КЕКС С ЯБЪЛКИ, МАСЛО И КАНЕЛА


ВИЕНСКИ ЯБЪЛКОВ ЩРУДЕЛ, КОЙТО НЕ Е ХОДИЛ ДО ВИЕНА


НЕДЕЛЕН ЯБЪЛКОВ КЕКС


ЧИЙЗКЕЙК С ЯБЪЛКИ


ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ ОТ ТЕТРАДКАТА НА МАЙКА

















вторник, 20 октомври 2020 г.

Руло с бишкоти

 

... и се разнесе нежен аромат на ром в стаята.



   Днес ви предлагам да впечатлим хората си.Не за друго, ами защото се получава ефектно това руло.Не че не можем просто да наредим бишкотите и крема, ама нали понякога е интересно и да е различно.
Ако си спомняте рулото "Полено" и най-вече, ако сте го опитали, ще ви е много лесно да приготвите и това.





Какво използвах:

/знаете, че аз правя малки количества, затова вие си увеличавайте на воля/

10 броя бишкоти
200 грама заквасена сметана
100 грама маскарпоне
супена лъжица пудра захар
ванилия с аромат на ром
/ако си имате ром или есенция ром, използвайте тях/
кафяна чашка кафе
какао


  • На плота си постилате найлоново фолио или торбичка, която сте разрязали на две
  • Топите бишкотите в кафето и ги нареждате.Преценете как ще навивате рулото и ги наредете така.Моята дължина е две бишкоти,а ширината пет.
  • Смесвате сметаната с маскарпонето и пудрата захар.
  • Ако използвате ванилия с аромат на ром, слагате я в крема.Ако използвате ром или есенция, сложете ги в кафето.
  • Разстилате крема върху бишкотите.Оставете си малко от него за покриване на рулото.
  • Поръсвате с какао отгоре.
  • Подхващате единия край на фолиото и завивате рулото.Вижте по-долу клипчето където видях идеята.
  • Стягате го и оставяте в хладилника за няколко часа.
  • Крема, който си оставихте за намазване го покрийте с фолио за да не опеме от миризмите в хладилника и също го приберете.
  • Вадите рулото, внимателно отстранявате найлона.
  • Намазвате с крем отгоре.Може с вилица да направите шарки.
  • Поръсвате много фино какао отгоре.


Идеята видях тук, но промених продуктите, затова може да видите как се завива, въпреки че по снимките вече ви е станало ясно:

https://www.youtube.com/watch?v=llBfbikSrh8&fbclid=IwAR3-0wm6L7wwlB_UBCYxi66Fj_hCWnlHqAt2Pbkw-wUorV127FAWr_O-AxM




понеделник, 19 октомври 2020 г.

Пълнени патладжани с месо и зеленчуци

 

Първо и най-важно, тази плънка стана толкова вкусна, че съм решила да си я готвя самостоятелно или пък да си я хапвам с арабски питки като дюнер.Или пък в банички, а защо не и в пирог.




       Какво ми става този месец, сезона на слънчевите зеленчуци преминава, аз сега се сетих да подновя изпитването на нови летни рецепти.Така се случи с пая с тиквички, така се получи и с тази рецепта.Като невидяла накупих патладжани и заедно с любимото Имам баялдъ, реших два да ги напълня по друг начин.А то какъв само начин се получи.Сега ме е яд, че не открих и пая и тази плънка в началото на лятото.Със сигурност щях да ги приготвям пак и пак.

Рецептата за пая с тиквички, който правя вече няколко пъти и за в къщи и за приятели:

ПАЙ С ТИКВИЧКИ И СИРЕНА




Какво използвах:

количествата са приблизителни и като разгледате рецептата ще видите, че от точности няма нужда, тъй като и патладжаните ви ще са с различна големина


патладжани

сварено свинско месо

червени чушки

консервни домати

лук

чесън

олио

повечко риган

сол и черен пипер



  • Патладжаните ги разрязвате наполовина.Може да ги обелите предварително, но ако искате само ги измийте добре.
  • Нареждате половинките в тавичка върху хартия за печене.
  • Поръсвате ги с олио и сол и ги слагате да се пекат на силна фурна.Налейте и малко вода около тях, нищо че има хартия.
  • Когато омекнат, намачквате с вилица средата и оформяте лодка.Ако има семена може да ги отстраните.
  • Докато патладжаните се пекат, приготвяте плънката.
  • Месото ми е сварено предварително.
  • В малко олио задуших нарязани най-произволно лук, чесън и чушки (зелени и червени)
  • Нарязах и консервни домати ( могат да са и други, просто аз имах такива
  • Добавих накъсано на парченца месото
  • Поръсих с повечко риган.
  • Посолих и наръсих и малко черен пипер.Налях малко вода ( ако имате бульон от свареното месо,използвайте от него).Разбърках и оставих малко да омекнат зеленчуците.
  • Пълните лодките с плънка и връщате във фурната, която сте намалили на 200 градуса.
  • И патладжаните и плънката са готови, затова само оставяте пет-шест минути да се пекат.
  • Не се ядат веднага горещи, нека малко се охладят и поемат ароматите.
  • То аз всеки път си се разтапям на всяка нова рецепта, ама този път направо се потупах по рамото.Толкова да ми хареса.







А всичко започна само закото имах сварено месо, което уж щеше да стане на гювеч.

Този гювеч: ЕСЕНЕН ГЮВЕЧ


И Имам баялдъ направих в този ден: ИМАМ БАЯЛДЪ







четвъртък, 15 октомври 2020 г.

Сиропиран сладкиш с грис и крем


Първият отзив, дори преди аз да го опитам: "Този сладкиш е разкошен", казано от човек, който не използва думи като разкошен.


     Една част от рецептите в този блог са приготвяни многократно през годините, те са ми т.нар. семейни рецепти от т.нар. лична готварска книга.Други са ми разказани от приятели, прочетени в готварски книги, гледани в готварско предаване или споделени от други блогъри.Но всички, абсолютно всички са били изядени преди да напиша рецептата.А щом са изядени, значи са харесани.Тези, които не са харесани или не са се получили, понякога споделям във Фейсбук страничката на блога просто като идеи, но никога не описвам тук.Поначало аз така си ги и избирам рецептите, според вкуса на хората ми, защото в края на краищата това което приготвям го приготвям за изяждане, не за разказване.
    Когато замислях реализирането на тази рецепта, аз просто си знаех, че този сладкиш всички ще го харесат, изядат и той ще влезе в блога.Аз обичам сиропирани сладкиши, другите обичат да има крем, трети обичат всичко което е сладко.Освен това се погрижих и за тези, които не обичат орехи.Те са толкова фино смляни, че в сладкиша се ущещат само като аромат.

    Рецептата е адаптирана и комбинирана от няколко сладкиша, видяни във виртуалното пространство, но основно от тази тук: https://sakarnews.info/sochen-sladkish-s-orehi-i-krem/



Какво е необходимо:

за блата: 2 броя яйца
3 с.л. захар
половин чаена чаша олио
половин чаена чаша прясно мляко
половин чаена чаша смлени орехи
3 с.л. брашно
една чаена чаша грис
1 ч.л. бакпулвер
чаена лъжичка бурбонска ванилена захар

за сиропа:300 ml вода
чаена чаша захар
две-три капки лимонов сок

за крема: 2 броя яйца
четири супени лъжици с връх захар
400 ml прясно мляко
3 с.л. брашно
чаена лъжичка бурбонска ванилена захар
една голяма супена лъжица масло


олио за намазване на съда за печене

смлени орехи за поръсване на готовия сладкиш


Тавичката ми е с диаметър 23 см


   Това, че имаме да приготвим три отделни части на сладкиша изобщо да не ви притеснява.Да, не е като другите ми рецепти бъркаш и печеш, но резултата е феноменален и си заслужава един сироп и крем в повече.

   В началото мен ме притесняваше захарта.При сладкиш на части,като всяка е със захар, къде ще му излезе края. Затова аз малко съм намалила захарта и резултата е нормално сладък сладкиш, ако обаче искате греховно сладки хапки, сложете повече при сиропа примерно или в блата.При крема е достатъчно.

   Относно времето за приготвяне.С организация,времето е колкото при един обикновен сладкиш.Защото докато печете блата, ще си направите крема, а сиропа ще ви е готов.Сиропа например може да си приготвите и много по рано,защото той ще ви трябва студен.


  • Започваме със сиропа за да може да изстине.Смесвате водата и захарта и оставяте да поври три-четири минути.Не спирайте веднага щом се стопи захарта, нека си поврят малко заедно.Накрая капнете лимонов сок, но ако нямате лимон може да пропуснете.Готовия сироп го оставяте да се охлажда някъде на студено.Имайте предвид, че трябва да изстине добре.
  • Докато правите сиропа включете си фурната на 180 градуса.С времето ,в което ще забъркате блата точно ще е загряла.
  • За блата разбивате яйцата със захарта.Добавяте олиото и прясното мляко.Разбърквате.
  • Добавяте смлените ядки, брашното и гриса, изсипвате бакпулвера и разбърквате.
  • Намазнявате си съда за печене.Само да е мазен и нищо повече.
  • Изливате сместта за блата и печете около 20 минути на 180 градуса.Проверете с нож или шиш.
  • Крема го започвате към края на печенето, за да може веднага да залеете сладкиша.
  • Смесете си яйцата със захарта и ванилията.Добавете брашното и малко от прясното мляко за да може да разбиете всичко добре.Останалото мляко го загрявате.
  • Щом разбиете добре яйчената смес, вземете от топлото мляко, смесете и бавно наливайте при прясното мляко като бъркате с дървена лъжица.Ако се притеснявате, че ще стане на бучки докато смесвате всичко махнете от котлона.Смесете, разбъркайте добре и тогава върнете като котлона ви е на най слаба степен.Когато се сгъсти добре, спирате и махате съда от котлона.
  • Добавяте маслото и разбъркайте.В този момент аз разбърквам с тел за да стане всичко гладко, а и малко да се охлади с бъркането.
  • Изваждате готовия блат, заливате с вече изстиналия сироп.Аз заливам на три части.Заливам, оставям да попие и така общо три пъти.Това количество сироп ми стигна идеално за този блат.
  • Сиропирания сладкиш заливате с крема.
  • Оставяте сладкиша да си попива и да става по-вкусен.
  • В началото забравих да поръся с орехи отгоре и направих това почти към края на престоя, но може да поръсите веднага след като го приготвите.




И се почна едно изравняване:





Ако обичате сладкиши с грис, мога да ви предложа и тези:















вторник, 13 октомври 2020 г.

Пай с тиквички и сирена

 

В къщи този така наречен пай е известен като "Онова дето прилича на баница"



    Истината е, че ако беше направено като запеканка с нарязана на кръгчета или на кубчета тиквичка, изобщо нямаше да се хареса.Но настъргана и разбъркана, това вече е друго нещо.Така се топи в устата заедно с всичките сирена, които съм сложила вътре.Защото откъм сирена може да използвате всички, които обичате.
    Наричам го пай, въпреки, че не е точно такъв, но идеята ми дойде от един пай със зеленчуци, където основата беше от настърган кашкавал запечен предварително.Нещо като основа вместо тесто.Аз обаче предпочитам моят кашкавал да е запечен отгоре, затова и моят пай може да се анрече обърнат.




Какво има в пая:

три средни по големина настъргани тиквички
кашкавал
гауда
може и обикновено саламурено сирене (но да няма много вода в него)
 две яйца
две трети чаена чаша кисело мляко
 половин чаена чаша брашно 
чаена лъжичка бакпулвер
кашкавал и пушено сирене за отгоре



  • Настъргваме тиквичките на най-едрата страна на рендето.
  • Отцеждаме водата от тях, но не е необходимо чак да ги слагате в кърпа и да стискате колкото сила имате или разни други силови процедури.Притискате с ръка и колкото излезе, толкова.
  • Прибавяте нарязани на кубчета или настъргани сирена.При мен има кубчета кашкавал и гауда, малко натрошено бяло сирене.

Сирената наистина може да са всякакви и като се замислите, щом се намират във вашия хладилник, те ще са тези, които обичате.Много се съмнявам да си правите колекция от сирена, които не ядете.Затова и пая ще стане вкусен по вашият вкус, защото вътре ще са вкусовете, които обичате.Ако пишех книга, това щеше да е заглавието "Мои рецепти, по ваш вкус"

  • Прибавяте яйцата, киселото мляко в което сте шупнали бакпулвера, брашното.
  • Разбърквате всичко много добре.
  • В тавичка или съд за печене слагате хартия за печене.Идеята е тя да отнеме излишната течност от тиквичките или сиренето и пая да се изпече добре.Дори може да сложите двойно сгъната.
  • Пека до зачервяване.Може да проверите с нож или шиш и ако излязат сухи, изпечен е.Важно е и долната част на пая да е стегнала, не само отгоре.
  • Чак след като е изпечен поръсвате отгоре с настърган кашкавал и пушено сирене.Ако ви е меко и трудно се стърже, нарежете на кръгчета.
  • Печете докато се разтече всичко и хване коричка.
  • Паят се яде топъл.В никакъв случай горещ и за предпочитане не и студен.





И още една рецепта, която прилича на пай, но е с основа бутер тесто:

Бутер тарти с тиквички


И едно разкошно руло с много нежна плънка и аромат:


Руло с тиквички и нежна плънка от крема сирене с аромат на меродия