Тази година за разлика от миналата не можем да се оплачем от ябълкова реколта.Нищо, че по голяма част я събирахме от земята след една буря на село.И не стига това, ами брахме плодовете в най-големия дъжд.Почнахме уж да го изпреварим, ама не се получи и като си мислехме, че така ще продължи цял ден, решихме да ги довършим.И тъкмо ги обрахме и като изгря едно слънце, направо ни се ухили насреща най нахално.Важното обаче е, че имаме хубави и чисти ябълки, както се казва по био от това просто няма.И колко е хубаво просто да забършеш една ябълка в блузата и да си отхапеш от сочния плод.
Какво е необходимо:
чаена чаша овесени ядки
чаена чаша брашно
чаена чаша захар + още за поръсване
(захарта преценете според сладостта на ябълките)
супена лъжица сок от лимон
супена лъжица канела
ябълки
(ябълките са с различна големина, така че приблизително ви посочвам, че при мен бяха осем средноголеми)
пакетче масло
( Спокойно, няма да го използваме цялото, но ще ви е по лесно да работите с цял пакет)
може да използвате кафява захар и пълнозърнесто брашно
- Започвате с това, че поне половин час преди да решите да приготвите този сладкиш трябва да сложите пакетчето масло във фризера или камерата на хладилника, а ако живеете на Северния полюс просто го изнесете отвън.
- В купа смесете овесените ядки, брашното, захарта и канелата.Хубаво разбъркайте, защото друго бъркане няма да има, а искаме всичко да е смесено добре.
- Настъргвате ябълките и ги поръсвате с лимонов сок за да не станат прекалено тъмни.Хубаво разбъркайте за да се разнесе навсякъде.А може и за всеки пласт в сладкиша да ги настъргвате отделно, дори така може да прецените колко ще ви трябват.
- В съд за печене сложете хартия за печене.
- Настъргвате масло на дъното.Не е нужно да покрива дъното плътно, просто да има стърготини навсякъде.
- Мислено или наистина си разделете сухата смес на три и поръсете с едната част.Хубаво притиснете на дъното.
- Отгоре нареждате настъргани ябълки, които добре да покрият брашнения слой.Отново разпределяте и притискате добре с лъжица.
- Следва сух пласт, ябълков... Завършвате със сух.Затова може да настъргвате ябълките за всеки следващ слой и ще прецените колко ще ви трябват.
- Най отгоре настъргвате отново масло.Не е нужно да е дебел слой, но да покрива повърхността.
- Поръсваме със захар отгоре, която при печенето ще се разтопи с маслото, ще покрие сухия слой, ще стане на коричка и т.нат. Все хубави работи.
- Печете на 180-190 градуса 40 минути.Зачервяването ще ви насочи към изключване на фурната.
- Охладете сладкиша.Нарежете както ви харесва.
- Може да поръсите с пудра захар, но на мен захарта ми беше достатъчна, затова ги оставих така.
И още предложения с ябълки:
ВИЕНСКИ ЯБЪЛКОВ ЩРУДЕЛ, КОЙТО НЕ Е ХОДИЛ ДО ВИЕНА
ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ ОТ ТЕТРАДКАТА НА МАЙКА
Няма коментари:
Публикуване на коментар