Първият отзив, дори преди аз да го опитам: "Този сладкиш е разкошен", казано от човек, който не използва думи като разкошен.
Рецептата е адаптирана и комбинирана от няколко сладкиша, видяни във виртуалното пространство, но основно от тази тук: https://sakarnews.info/sochen-sladkish-s-orehi-i-krem/
олио за намазване на съда за печене
смлени орехи за поръсване на готовия сладкиш
Тавичката ми е с диаметър 23 см
Това, че имаме да приготвим три отделни части на сладкиша изобщо да не ви притеснява.Да, не е като другите ми рецепти бъркаш и печеш, но резултата е феноменален и си заслужава един сироп и крем в повече.
В началото мен ме притесняваше захарта.При сладкиш на части,като всяка е със захар, къде ще му излезе края. Затова аз малко съм намалила захарта и резултата е нормално сладък сладкиш, ако обаче искате греховно сладки хапки, сложете повече при сиропа примерно или в блата.При крема е достатъчно.
Относно времето за приготвяне.С организация,времето е колкото при един обикновен сладкиш.Защото докато печете блата, ще си направите крема, а сиропа ще ви е готов.Сиропа например може да си приготвите и много по рано,защото той ще ви трябва студен.
- Започваме със сиропа за да може да изстине.Смесвате водата и захарта и оставяте да поври три-четири минути.Не спирайте веднага щом се стопи захарта, нека си поврят малко заедно.Накрая капнете лимонов сок, но ако нямате лимон може да пропуснете.Готовия сироп го оставяте да се охлажда някъде на студено.Имайте предвид, че трябва да изстине добре.
- Докато правите сиропа включете си фурната на 180 градуса.С времето ,в което ще забъркате блата точно ще е загряла.
- За блата разбивате яйцата със захарта.Добавяте олиото и прясното мляко.Разбърквате.
- Добавяте смлените ядки, брашното и гриса, изсипвате бакпулвера и разбърквате.
- Намазнявате си съда за печене.Само да е мазен и нищо повече.
- Изливате сместта за блата и печете около 20 минути на 180 градуса.Проверете с нож или шиш.
- Крема го започвате към края на печенето, за да може веднага да залеете сладкиша.
- Смесете си яйцата със захарта и ванилията.Добавете брашното и малко от прясното мляко за да може да разбиете всичко добре.Останалото мляко го загрявате.
- Щом разбиете добре яйчената смес, вземете от топлото мляко, смесете и бавно наливайте при прясното мляко като бъркате с дървена лъжица.Ако се притеснявате, че ще стане на бучки докато смесвате всичко махнете от котлона.Смесете, разбъркайте добре и тогава върнете като котлона ви е на най слаба степен.Когато се сгъсти добре, спирате и махате съда от котлона.
- Добавяте маслото и разбъркайте.В този момент аз разбърквам с тел за да стане всичко гладко, а и малко да се охлади с бъркането.
- Изваждате готовия блат, заливате с вече изстиналия сироп.Аз заливам на три части.Заливам, оставям да попие и така общо три пъти.Това количество сироп ми стигна идеално за този блат.
- Сиропирания сладкиш заливате с крема.
- Оставяте сладкиша да си попива и да става по-вкусен.
- В началото забравих да поръся с орехи отгоре и направих това почти към края на престоя, но може да поръсите веднага след като го приготвите.
Няма коментари:
Публикуване на коментар