Страници

четвъртък, 29 юли 2021 г.

Лятна яхния със зеленчуци и ориз

 


Това е яхния, тя не е за снимка, тя е за ядене.

Това е яхния, която може да бъде със и без месо.

Това е яхния от тези, които "остават на мазнина" и се ядат с люти чушлета и голяма чиния доматена  салата към тях.И хляб може да топнете или поне да оберете накрая чинията с една голяма хапка.

Тази яхния може да си я приготвите и в тенджера на котлона, но може и като мен да я сложите във фурната.




Какво е необходимо:

месо /пилешко или свинско/

/може и без, може и да е предварително сварено)

патладжани

тиквички

лук

чушки

домати

ориз

червен пипер

магданоз

копър

олио



Допълнения към рецептата:

Защо може и без месо? Защото като сложите едно хубаво количество олио, което да омазни зеленчуците и ориза, може да си минете и без месо

Защо може и със сварено предварително месо? Защото няма да се отрази на вкуса, още повече че ще се използва и бульона на вече свареното месо.

Защо реших да сложа ориз? Защото исках да се яде без хляб и в същото време да ни нахрани.Но пък не исках да е просто ястие с ориз, затова го оставям по течно и го наричам яхния, което може би не е съвсем правилно от кулинарна гледна точка.

Защо може и във фурна и на котлон? Защото я искаме течна и няма опасност ориза да загори, а и всичко ще се сготви добре както и да предпочетете да я приготвите.Един съвет от мен, гответе в дълбок тиган или плоска тенджера, ориза винаги става по-бързо така.

Тази така наречена яхния става вкусна с пилешко или свинско месо.

Не посочвам конкретни количества зеленчуци, но приблизително са еднакви.Единствено ако не обичате много домати може да не слагате много, но при мен са колкото всичко останало.

Който следи този блог знае, че не пържа често, повече от здравословни, отколкото от диетични причини, както и рядко използвам олио, но тук исках добрия стар яхниен вкус и затова кривнах от пътя.


  • Ако използвате месо:Нарязвате месото на малки парчета.Ако имате сварено предварително, ще имате една процедура по-малко и само ще накъсате месото на парчетаНо ако нямате нарязвате на хапки месото
  • В олио запържвате месото колкото да се запечата.В девет от десет ястия не пържа, но този път му отпускаме края.
  • Добавяте зеленчуците нарязани на едро и ги запържвате.Първо лука и патладжана за да може лука да придаде от аромата си навсякъде, включително и в кухнята.После чушките и накрая тиквичките.Тъй като зеленчуците ще претърпят две обработки, затова ги нарязваме на едро.Идеята е да се овкусят от олиото, с което пържим месото.Когато не използвате месо запържвате си само зеленчуците
  • Добавяте ориза, червения пипер, разбърквате.
  • Накрая добавяте доматите, нарязаните на ситно магданоз и копър и посолявате.
  • Заливате с вода, която трябва да е повече, защото я искаме течна тая манджа.Така че, налейте течност за ориза и сложете още.Ако използвате вече сварено месо, налейте от бульона.Поръсете с още малко олио и разбъркайте.
  • Слагате във фурната.Ако имате капак или фолио за съда ви, ще стане и по-бързо и по вкусно.Ако не искате да ползвате фурна продължете си готвенето на котлона, както ви споменах по-горе, най добре готвя оризени ястие в плоска тенджера или тиган.Но разбира се не е задължително.
  • Печем/готвим до готовност на месото и ориза.
  • Ако остане без вода по време на печене, доливаме вряла вода.









Няма коментари:

Публикуване на коментар