Страници

понеделник, 17 юли 2023 г.

Пуешки барбекю кюфтенца с барбекю сос

   Веднага уточнявам, че барбекюто не участва изобщо в настоящата рецепта, ако името ви подвежда, че ще използваме този уред.Не, но тъй като основно използвам сос, известен като барбекю сос, се наложи да сложа такова заглавие.
   От известно време искам да опитам този начин на приготвяне на кюфтенца.Още повече че имах пуешка кайма и си мислех за начин, по който да станат сочни и повече овкусени.Ами получи се! Получиха се едни сочни и лепкави кюфтенца, попили целия вкусен сос, в който ги слагам накрая.


Какво използвах:

200 пуешка кайма
Супена лъжица барбекю сос
Супена лъжица лют барбекю сос
Супена лъжица чесън на прах
Филия стар хляб/ или 2 с.л. галета
Един жълтък
Сол
Малка глава лук
Супена лъжица олио
Супена лъжица масло
Супена лъжица барбекю сос
Супена лъжица кетчуп
Супена лъжица брашно/нишесте
Сол

Уточнения: тъй като съм почти сигурна, че всички ще си кажат, ама то може би има значение какви точно сосове и кетчупи е използвала Светла, искам да уточня, че всъщност от значение е тяхното наличие, а това че ще използвате такива каквито имате и обичате, ще означава че кюфтенцата и соса ще имат вкус какъвто обичате, няма да е нещо различно.
Все пак в края на рецептата ви показвам тези, които аз използвах.
Като цяло, според мен единствено кетчупа е задължителният продукт в тази рецепта, ако не разполагате с барбекю сос може да се импровизира с използването на кафява захар в соса, на мед защо пък не, както и лют пипер по желание.Важното е да се получат сочни и с леко сладък и карамелен вкус лепкави от сос кюфтенца.
Сосът, в който се досготвят така да се каже се получава много приятен гъст и лепкав, който като се замисля би бил много подходящ за пилешки крилца и бутчета.
Кюфтенцата могат да се изпържат, пекат на фурна и пекат на еър фрайър



  • Започваме с това, че разбърквам добре пуешкото смляно месо с по една супена лъжица барбекю сос, още една от един леко лют сос и чесън на прах.
Преди много го мразех този чесън на прах, имаше вус на нещо изкуствено.После обаче си намерих един страхотен ( от "Щипка сол" си го поръчах заедно с други подправки), който си е точно чесън на прах и който е подходящ когато ми трябва само аромат.
  • Намокрих една филия хляб, изтисках я и я добавих.Ако не ви се занимава с хляб сложете една-две препълнени лъжици галета.
  • Смесвате всичко и прибавяте един жълтък.Може и яйце, но първо разбийте яйцето отделно и сложете само една част, колкото да спои всичко.Цяло яйце ще ви е много.Както и ако жълтъка е от голямо яйце, преценете дали и него да сложите целия.
  • Не слагам сол, защото реално овкусявам каймата и за мен не е необходимо, но ако обичате солено и каймата ви не е солена, тогава посолете малко.
  • Оформете малки кюфтенца.Моите се оплучиха десет малки топчета
  • Изпекох ги на еър фраъйра, но може и във фурна, може и в тигана.
  • Ако сте изпържили кюфтенцата (направете го в съвсем малко олио, като ги търкаляте из тигана докато се сготвят) в същия сложете масло и нарязан много на ситно лук.
  • Ако сте приготвили кюфтенцата другаде, в тигана сложете супена лъжица олио и сунена лъжица масло и когато маслото започне да се топи, прибавете лука.
  • Оставете да се задуши и прибавете борбекю сос, кетчуп, поръсете с брашното и разбъркайте.
  • Залейте с половин чаена чаша топла вода (ако искате повече сос все пак, сложете още), разбъркайте и сложете кюфтенцата в соса.Ако прецените, че кетчупа ви е кисел, може да поръсите с малко кафява захар.Както и пак по ваша преценка посолете на вкус.
  • От време на време ги разбърквайте или разклащайте тигана за да се напоят със сос.
  • Когато соса се сгъсти и полепне по кюфтенцата, ястието е готово.Реално сос за топене няма, той се сгъстява и попива в кюфтенцата.





2 коментара: