Страници

вторник, 4 юли 2023 г.

Рагу яхния

 
Много харесвам израза comfort food.Преведен буквално нищо не е, но значението всъщност е много точно.Защото има храни, които много точно се вписват в определени състояния.Когато ви е хубаво, удобно и комфортно.Когато само една вкусна храна може да завърши цялата картинка.
Да се приберете вечер от работа, да си обуете пантофите, да си свалите сутиена (ех,момчета съжалявам че не можете да изпитате този върховен момент), да си облечете домашните дрехи и да си сипете нещо за хапване.Подвивате крака на дивана/фотьойла, замятате се с одеялце пред телевизора и хващате лъжицата.Защото някак си за мен удобната и вкусна любима храна се яде с лъжица.Гъста супа или питателна яхния.И като си я хапнете въздъхвате с наслада и си мислите дали пък не сте заслужили още един черпак от това блаженство.


    Не подценявайте силата на едни кокали...Вкусът и наситеността на бульона нямат равни.Особено телешкото, което така рядко намирам в нашата месарница напоследък, не е за подминаване.



Какво използвах за три порции:


телешко рагу (свинско също си става) - колкото повече по-добре

(не давам количество, всичко зависи колко месо има по кокалите все пак, но преценете да има достатъчно като за трима в моя случай)

глава лук

един по-голям морков

парче целина от глава колкото моркова

приблизително морковите и целината нарязани на кубчета да са в еднакво количество

100 ml вино (приготвяла съм и с червено и с бяло и всякак ми харесва)

половин малка консерва домати или нарязани на ситно два домата

чаена лъжичка кимион

чаена лъжичка червен пипер

половин чаена лъжичка пушен червен пипер ( внимавайте с него, защото е силен като аромат и вкус)

чаена лъжичка (или колкото прецените) лют пипер


един дафинов лист, няколко зърна черен пипер и две зърна бахар за варенето на рагуто


  • Сварявате рагуто с един дафинов лист, черния пипер и бахара до разпадане така да се каже.Трябва да може да оберете колкото се може по-добре месото от кокалите.Бульона също става фантастичен.Част от него може да си използвате за друго, ако ви е в повече.
  • Нарязвате лука, морковите и целината на кубчета и ги задушавате в малко вода.Идеята е да омекнат по-бързо предварително, защото така или иначе месото ни е сварено.
  • Зеленчуците са почти омекнали (не прекалявайте да не станат на каша) и ги заливаме с виното, оставяме половин минутка да кипне и прибавяме червените пипери, кимиона и доматите (пресни или консервирани нарязани)
  • Разбъркваме и заливаме с бульон колкото искате да ви е течно.Аз я обичам гъста почти без течност и си я хапвам с лъжица.
  • Посолете, ако в бульона ви няма сол.
  • Допълнение: опитайте как ви е на кисело по скоро, на солено е лесно.Ако ви идва кисело от доматите, поръсете с малко захар, като аз използвам нерафинирана мусковадо, защото тя добавя и един такъв малко карамелен вкус на соса.
  • До този момент мазнина не сме слагали, затова може да пърсите с малко олио или зехтин.Ако месото ви е имало мазничко, може и да не се наложи.Преценете си.
  • Много ще се радвам да опитате тази яхния и изобщо да си ползвате рагу в менюто.Да, малко е играчка да се свали месото от кокалите, но бульона и наситения вкус си заслужават.Сварено в подправки месо, наситен месен бульон и ароматна яхния.


2 коментара:

  1. Ще я сънувам сега Светле тази яхния...докато не се снабдя с телешко и издебна момента с неядящите го.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обожавам ги такива и аз, особено пък с телешко...Но пък ако някой много протестира за това месо и със свинско ще стане :)

      Изтриване