Приготвям най-различни картофени огретени, повечето от които са пълни импровизации, скалъпени на момента от налични продукти.Но има един единствен, който за мен е Огретенът.
Преди доста години, по добре да не уточняваме колко, научих тази рецепта от една приятелка.Нели, да си жива и здрава, всеки път те споменавам с добро и пълна уста.
Той е вкусен,засищащ и водещ до преяждане.Не го правя често и обикновено само през зимата поради тези негови особености.Давала съм рецептата на други хора и те после са ми казвали,че ме мразят ... с добро ха ха ха.А причината да не е стигнал все още до блога е, че рядко стига до чинии, за снимки изобщо да не говорим.
Огретенът, който за мен си заслужава всяка една погълната калория.
Преди доста години, по добре да не уточняваме колко, научих тази рецепта от една приятелка.Нели, да си жива и здрава, всеки път те споменавам с добро и пълна уста.
Той е вкусен,засищащ и водещ до преяждане.Не го правя често и обикновено само през зимата поради тези негови особености.Давала съм рецептата на други хора и те после са ми казвали,че ме мразят ... с добро ха ха ха.А причината да не е стигнал все още до блога е, че рядко стига до чинии, за снимки изобщо да не говорим.
Огретенът, който за мен си заслужава всяка една погълната калория.
Какво е необходимо (за малък огретен):
картофи - 500 грама
печени червени чушки - 5 броя
майонеза трапезна,без добавки - 4 препълнени супени лъжици или една от малките опаковки
яйца - 2 броя големи
прясно мляко - половин чаена чаша
сол
- Като за начало сваряваме картофите в солена вода.Според мен колкото и да солите в последствие сварен картоф, не е ли варен в солена вода, не се получава добре овкусяването му.
- Хубавото е, че картофите могат да се сварят предварително и да ги използвате когато искате или да си направите този огретен, защото имате останали сварени картофи.
- Нарязваме сварените картофи и печените червени чушки.Червените чушки придават една специфична сладост, която идеално се комбинира с леката киселина на майонезата.
- Смесваме картофите с чушките и объркваме с майонезата много добре.Ако прецените, сложете още, трябва да има майонеза по всяко картофче.Посоляваме ако е необходимо
- Изсипваме в съд за печене и заливаме със смес от яйца и мляко,щипка сол.За моя съд, тази заливка покрива всичко.Ако ви е по широка тавичката и не се покрива,направете по-голяма доза.
- Печем до зачервяване и стягане на заливката на 200 градуса
- Оставяме да се охлади.В никакъв случай не се яде горещ, а само топъл.
Старите фотосесии:
За сладки приказки и за споделени приятелски рецепти,както и за разходки насам-натам по света и у нас,заповядайте при мен и във Фейсбук:
https://www.facebook.com/zakakvotoidae/
https://www.facebook.com/zakakvotoidae/
Хареса ми идеята за печени чушки вътре.
ОтговорИзтриванеМоята рецепта значително се различава от тази. Някой път ще опитам :)
Това им харесвам на огретените, много са и най-разнообразни
Изтриване