Страници

вторник, 6 август 2019 г.

Бърз домашен яйчен крем

   Като ви пиша, че е бърз, значи е бърз.Това си е моят любим яйчен крем забъркан набързо и изяден набързо.Той не ходи на изложби, даже може да се яде и от тенджерата.Той е за моментите на глад за нещо сладичко, което обаче да си забъркате сами, а не да ходите до магазина за пакетчета готов крем.Сигурна съм, че всеки който си го прави, го прави по свой си начин.Този е моят.
   Отидох до млекомата за мляко (8 минути, защото срещнах една позната).Сварих млякото ( пак осем минути или там някъде).През това време с едно око към млякото, а с другото другаде, извадих яйцата, намерих пакетче ванилия, приготвих захарта.Направих крема и го оставих да изстива.Половин час максимум е цялата работа.


  Забележки

Това не е класическият яйчен крем.

Това е най-обикновен крем, забъркан набързо с обикновени продукти.

 Класическата рецепта за яйчен крем включва и масло,  но аз го пропускам, защото този крем го хапвам с лъжица, не е предназначен за торти и рула.

Имайте предвид, че това е крем, който се сервира в чаши и купички.Той си е за директна консумация, а не част от сладкиши и затова е по-течен.




Какво използвах за три чашки готов крем:


половин литър мляко
три яйца
три супени лъжици захар
пакетче ванилия
равна супена лъжица брашно

тел за разбиване
(имайте си под ръка ако изтървете положението)
дървена лъжица за бъркане


  • В свареното горещо мляко разтворих захарта.Ако млякото ви е сварено предварително, стопляте го и така разтваряте захарта.
  • Отделно разбих яйцата добре.
  • В отделна купичка в половин черпак от млякото хубаво разбих брашното.
  • След като имате тези заготовки, пристъпваме към приготвянето.
  • От горещото и вече сладко прясно мляко с черпак взимам от него и бавно наливам при разбитите яйца.Разбърквам и пак така поне три черпака.Сещате се, идеята е яйцата да са със същата температура като млякото.
  • На слаб котлон слагам млякото, прибавям стоплената яйчена смес и рядката брашнена смес.Разбърквам с дървена лъжица докато се сгъсти до желаната гъстота, което при мен не е много.
  • Тънък момент е силата на котлона, затова по всяко време ако усетите, че ще станат бучки или ще се пресече, махате от котлона и разбърквате с тел за да стане гладък крем.
  • Разсипвате в купички или чашки и охлаждате.Може да си го украсите всякак или никак.Аз нали е за снимка му хвърлих малко сърца, че много си го обичам.
  • И пак казвам, това не е перфектен крем за сладкиши, това си е бързо кремче когато ви се хапва нещо сладко.
  • За сладкиш и домашна торта ще ви направя друг.





За още истории сладки и солени и оттук и оттам, заповядайте във Фейсбук страничката на блога:





2 коментара:

  1. Благодаря ви за рецептата ! наистина е много лесно и бързо ! Кремчет стана страхотно и вече се изяде половината още от тенджерата :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ви е харесал крема и благодаря за доверието да го опитате.Понякога не е нужно нещо да е сложно за да е вкусно :) Поздрави!!!

      Изтриване