Като ви пиша, че е бърз, значи е бърз.Това си е моят любим яйчен крем забъркан набързо и изяден набързо.Той не ходи на изложби, даже може да се яде и от тенджерата.Той е за моментите на глад за нещо сладичко, което обаче да си забъркате сами, а не да ходите до магазина за пакетчета готов крем.Сигурна съм, че всеки който си го прави, го прави по свой си начин.Този е моят.
Отидох до млекомата за мляко (8 минути, защото срещнах една позната).Сварих млякото ( пак осем минути или там някъде).През това време с едно око към млякото, а с другото другаде, извадих яйцата, намерих пакетче ванилия, приготвих захарта.Направих крема и го оставих да изстива.Половин час максимум е цялата работа.
Забележки:
Това не е класическият яйчен крем.
Това е най-обикновен крем, забъркан набързо с обикновени продукти.
Класическата рецепта за яйчен крем включва и масло, но аз го пропускам, защото този крем го хапвам с лъжица, не е предназначен за торти и рула.
Имайте предвид, че това е крем, който се сервира в чаши и купички.Той си е за директна консумация, а не част от сладкиши и затова е по-течен.
Какво използвах за три чашки готов крем:
половин литър мляко
три яйца
три супени лъжици захар
пакетче ванилия
равна супена лъжица брашно
тел за разбиване
(имайте си под ръка ако изтървете положението)
дървена лъжица за бъркане
- В свареното горещо мляко разтворих захарта.Ако млякото ви е сварено предварително, стопляте го и така разтваряте захарта.
- Отделно разбих яйцата добре.
- В отделна купичка в половин черпак от млякото хубаво разбих брашното.
- След като имате тези заготовки, пристъпваме към приготвянето.
- От горещото и вече сладко прясно мляко с черпак взимам от него и бавно наливам при разбитите яйца.Разбърквам и пак така поне три черпака.Сещате се, идеята е яйцата да са със същата температура като млякото.
- На слаб котлон слагам млякото, прибавям стоплената яйчена смес и рядката брашнена смес.Разбърквам с дървена лъжица докато се сгъсти до желаната гъстота, което при мен не е много.
- Тънък момент е силата на котлона, затова по всяко време ако усетите, че ще станат бучки или ще се пресече, махате от котлона и разбърквате с тел за да стане гладък крем.
- Разсипвате в купички или чашки и охлаждате.Може да си го украсите всякак или никак.Аз нали е за снимка му хвърлих малко сърца, че много си го обичам.
- И пак казвам, това не е перфектен крем за сладкиши, това си е бързо кремче когато ви се хапва нещо сладко.
- За сладкиш и домашна торта ще ви направя друг.
За още истории сладки и солени и оттук и оттам, заповядайте във Фейсбук страничката на блога:
Благодаря ви за рецептата ! наистина е много лесно и бързо ! Кремчет стана страхотно и вече се изяде половината още от тенджерата :-)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ви е харесал крема и благодаря за доверието да го опитате.Понякога не е нужно нещо да е сложно за да е вкусно :) Поздрави!!!
Изтриване