Страници

петък, 1 юни 2018 г.

Вила Сан Микеле или чудни гледки през погледа на един сфинкс



   Тези от вас,които наминават от време на време наоколо няма как да не са забелязали,че на мен островите са ми слабост.Знам ли,има нещо хем романтично хем и плашещо в това да си ограничен от вода.Представете си да имате морска болест и непреодолим страх от летене и да живеете на остров.Няма мърдане.Обаче точно наличието на вода прави островите толкова прекрасни и притегателни за една риба като мен.
 Та днес ей така някак ми се прииска да ви разкажа и да си припомня този малък,но много слънчев,лимонен,парфюмиран и изобщо много красив остров Капри.
   Каквото и да си говорим,въпреки тълпите туристи,той си има едно особено очарование,заради което ти се иска да се връщаш там,да се блъскаш с всевъзможния шарен народ,да си купиш още едно шише лимончело за в къщи,въпреки че е почти сигурно че ще стои в някой шкаф или още един сапун във формата на лимон за подарък на приятелки.


   За Капри и много да се пише пак ще е малко и изобщо да не се пише,пак си знаем че е прекрасен.Затова няма да се впускам в отегчителен разказ за нещо,което повечето от вас са виждали.Защото Капри трябва да се види,очите там се пълнят и преливат от красоти и гледки,които колкото и да се описват, пак няма да стигнат думи.
   Има едно място обаче,което мен лично ме впечатли наистина много заради историята си,човека стоящ зад него и не на последно място,че отивайки на Капри имате възможност да отметнете цели две държави на картата или поне да кажете че сте стъпвали на тях.Италия е ясна,но колко се изумих че Швеция също стои така да се каже на картата на тези географски ширини.И причината е една невероятна вила Villa San Michele.
   Шведският медик Аксел Мюнте е виновникът да бъде построена тази вила с може би най-красивите гледки на острова.Той така се влюбил в острова,че решил да прекара живота си на него и то не къде да е,а на едно от най-живописните места откъдето се откриват невероятни пейзажи.
   На мястото,което избира за свой дом е имало стара римска вила,построена от император Тиберий,от която почти нищо не било останало.С помоща на местен строител той построява тази великолепна вила,която може би никой не забелязва на външен вид,защото обикновено всички се прехласват по това,което се вижда около и от нея.
   Днес вилата е музей,в нея срещу осем евро по последни данни ежедневно и целогодишно може да се разгледат обзавеждането,различни статуи,картини и стенописи,но това което си заслужава най-много са запазените и прекрасно поддържани градини около нея,които през 2012та година са обявени за най-красиви в Италия,а през останалото време си стоят във вечната класация на 10те най-прекрасни италиански градини.Има си и зала където са изложени всички експонати,които доктора намира на острова докато изучава флората и фауната на Капри.Включително ще видите и специалния син гущер,който живее само по тези скали.
   Освен римски старини във вилата има и много египетски.Няма начин да пропуснете един гранитен сфинкс,поставен от нашия домакин на мястото,където решава,че това ще бъде неговият дом.Не забравяйте да го потъркате по дупето,може да е за късмет.
  След смъртта на Мюнте,вилата по негово желание е подарена на шведската кралица и става собственост на шведската държава,така че заедно с Италия,отмятате и Швеция на картата.
















 И още Капри:












Още разкази с картинки:





Няма коментари:

Публикуване на коментар