Страници

вторник, 3 април 2018 г.

Стомната или една неочаквана попътна среща с кандидат за Гинес

    Тази неочаквана среща не е моя,но бях толкова впечатлена,че нямаше как да не я споделя.А и напоследък нямам за какво да разказвам,затова ще се възползвам от тази възможност.


    Пътува си моя приятелка по пътя за Русе покрай Тутракан.Път, който е минавала десетки пъти с тази разлика,че едно разчистване на крайпътни храсталаци е разкрило един неочакван обект.Скрит и покрит,той е напълно забравен може би още от времето когато е създаден.А него не само,че го има,той даже е кандидатствал за книгата на Гинес и според информационната табела има награда от тях за това.Ти да видиш! Обекта на тази неочаквана и за нея и за мен среща е една огромна стомна,в която има чешма.В една статия (линк към нея ще сложа накрая) прочетох,че от Гинес отговорили тогава,че не могат да я впишат официално,защото нямало с какво да я сравнят.
   Каквато и да историята,сигурна съм че много малко хора са чували за нея,освен местните хора.Не че се имам за експерт,но и аз не съм попадала на нея когато съм търсела интересни туристически обекти в района.А съм сигурна,че има още много такива скрити и забравени интересни местенца по пътищата родни. Sad but true,както се пее в една песен.


   Разбира се след като научих за нея и питах Гугъл,информация излезе.Не много,но все пак:

""Стомната е изградена в период 1981-1983 от Стефан Бояджиев. Чешмата е открита на 9 юни 1983 по повод 1300 години България. В проекта за изграждане на чешмата е включена детска площадка, кът за отдих и храсти оформени в картата на България. Чешмата Стомната е спечелила награда Гинес за най-голяма стомна с височина 2.80. Върху стомната има над 70 фигури, които са ръчно направени от създателя и.""

   И една статия,в която се споменава "Стомната" в "Порталът на Силистра",където се разказва за мераците на добруджанци през годините да влязат в книгата на Гинес:
 Добруджанци в подстъпите на Книгата за рекорди Гинес

   Освен това Стомната е включена в един проект на този район,наречен "Опознай пътя на водата".А да и такъв път имаме у нас.Може да не е Пътя на коприната,но пак си е интересно.Проекта си има сайт,където е разказано и показано за целта му да се защитят водните природни обекти в района на Тутракан,Главиница и Сливо поле. http://sledvaivodata.com/


   Ако имате път в района,спрете да пиете една студена вода от Стомната :)


   Специални благодарности на Николина Милкова за снимките и за това,че ми показа тази нейна случайна среща.


   Едно допълнение,ако сте в района не подминавайте и друга природна забележителност или по скоро орнитологична такава,наречена Стената.Това е отвесна льосова стена с височина около 12 метра,която се намира на южния склон на хълм,който се намира непосредствено на същия този път,където може да видите Стомната.До тук може и да не ви звучи като място заради ,което си струва да отбивате,но там на тази стена живее една от най-големите колонии на пчелояди у нас.


За още истории заповядайте и във Фейсбук страничката на блога:

2 коментара:

  1. Много интересно! Красива чешма стомна! Благодаря ти за разказа, Светле!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Човек никога не знае какво ще се покаже зад храста по нашите пътища :)

      Изтриване