Страници

неделя, 1 октомври 2017 г.

Морски обиколки в синьо и бяло / 3та част - апокалипсис на остров Патмос/



   На екскурзиите най-много харесвам малките спирки.Тези които са уж между другото или пък се посещават защото са попътно.В много от случаите те се оказват много по-интересни и с повече атмосфера от тези,заради които сме тръгнали на екскурзията и тези,които не слизат от туристически класации за най-желани дестинации.
   В тази екскурзия/круиз тази неочаквана спирка се оказа остров Патмос.Преди тръгване прочетох,че има манастир,на снимките пък се виждаше някаква крепост високо на хълма.Уж манастир,а не изглеждаше като такъв.С една дума,не очаквах да ме впечатли кой знае колко.Просто остров с история, на който щяхме да акустираме и едва ли не най-интересното от него очаквах да бъде самото слизане от кораба,което щеше да се осъществи с лодки,а не директно на пристанището.
    Да,ама не стана точно така.





   Патмос е наричан Йерусалим на Егейско море и виновен за това е Св.Йоан Богослов.Заточен на този остров (някак си причината за заточението се губи насред самото му присъствие на острова),той написва Откровението или Апокалипсиса,което както прочетох за да не се изложа,е последната книга от Библията и е единствената пророческа книга от Новия завет(апокалипсис означавало пророчество).С това събитие са свързани двете главни забележителности на острова.Пещерата,където е живял и е наречена Пещерата на Апокалипсиса и манастира построен в негова чест.


   Изкачването до манастира-крепост стана с автобуси.Пътя не е много,но продължи доста защото шофьора се поздравяваше с всеки един с който се разминавахме.На малък остров хората са или роднини или съседи,а не върви да ги подминеш.
   В началото на стръмната каменна уличка отвеждайки ни до касата на манастира има магазинчета за сувнири,където се оказа че един от задължителните (според водача) е камъче с икона,символизиращо пещерата където е живял Йоан Богослов.Според големината са от две до пет евро,така че ако са ви интересни такива сувенири,си вземете.Долу в селището бяха по скъпи,изненадващо.
   Манастира мен лично ме изненада,защото отдалече изглеждаше по голям и внушителен.Той се намира около малък каменен двор,а много врати водят за различни помещения,включително и към манастирската църква.Има музей,който е включен в цената на посещението и където са изложени различни религиозни вещи,икони,свещенически дрехи.
   Излизайки от манастира пред вас се открива най-страхотната гледка към морето и острова.И този невероятен син цвят на водата.
   И мелници има на острова.Те са високо близо до манастира.Те не са стари както тези на Миконос,построени са за туристите да имат какво да снимат.Но са си красиви и наистина стоят добре на снимка.
   А долу в градчето до пристанището беше истинския живот на острова.Разходихме се по тесните улички,хапнахме гръцки сладолед,гръцки сладки от една сергия на площада където предлагаха домашно приготвени тестени изделия.Вмъкнахме се в няколко сувенирници, от които си взех миксове от поправки за гръцки ястия и стана време да се връщаме на плаващата ни къща.
   Ще си го помня Патмос,като малката но много красива спирка в малкия ни морски круиз.
























СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ...


Първа част: https://svetlalola.blogspot.bg/2017/09/1.html

Втора част: 
https://svetlalola.blogspot.bg/2017/09/2.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар