Страници

събота, 16 август 2025 г.

Свежа доматена салата или мариновани пресни домати

 

Къде ми беше умът да реша да ви покажа тази салата.Знаете ли колко трудно се снима червено, а тук е само такова.Но много ми хареса и за да не я забравя догодина, влиза с парадна стъпка в блога.
Това за мен не е точно рецепта.Това е идея към вас как да си направите много свежа лятна салата с домати.Студена и сочна, а после в соса, който се образува може да топнете хляб, което е не по-малко удоволствие от свежестта, която носи тази салата.
Ако ползвате Инстаграм почти е сигурно, че са ви излизали варианти на тази салата, включително и като вид студена супа.


Специалистите казват да не се слагат домати в хладилника.Аз и без тяхното мнение не го правя, усещам разликата когато съм сложила домат в хладилник и готова салата да се охлади в хладилника и затова предпочитам да си охладя готовата салата вместо да я правя със студени домати.Това разбира се са си мои усещания никой не ангажирам с тях.




Какво използвам:

домати
сладки български домати, може червени или розови, но честно казано ако ще използвате пластмасови насила узрели в онези камиони домати или пък кръгли съвършени домати с едно меко петно на тях доказателство как са узрели, вкуса си е за ваша сметка и със сигурност няма да получите богат вкус и хубав гъст доматен сок в салатата

червена и/или зелена чушка (изпробвах и с двете, като част от маринатата не се усеща разлика така както ако те са основния ни продукт)

скилидки чесън

магданоз и/или копър (с двете подправки ми хареса повече и със сигурност с копъра)

оцет
захар/мед
зехтин
паприка/лют пипер
люто чушле



В чопъра смилам магданоза/копъра с чесъна и чушките, като
за пикантност и малко люто чушле, прибавям паприката или може лют пипер ако нямате люто чуиле и разбира се, ако лютото не ви опнася пропускате лютата част

Нарязвам доматите на по големи парчета

Поръсвам ги със сол, зехтин, оцет и внимателно разбърквам

Изсипвам сместта от чушки, чесън и магданоз/копър

Отново внимателно разбърквам

Отгоре поръсвам с малко мед на тънки струйки

Слагам салатата в хладилника за поне час

Относно количествата: със сол, оцет и зехтин си овкусете доматите както си ги овкусявате за салата по ваш вкус, а относно зеленчуковата смес при мен на два домата сместта е две чушки, четири скилидки чесън, повечко магданоз и копър



И това не е края на рецептата.

Хапвате си вие студените домати, може така може като гарнитура, може със сирене или пък с някой кюфтак...

Накрая обаче ви остава един божествен сос, от маринатата и този който самите домати са пуснали и ето защо е важно да са ви хубави и нормално узрели

Отрязвате си филия хляб, може мек хляб, може да си препечете филия и я топвате в този сос.

Тя попива в хляба, вие си накапвате блузата, обаче с доволна усмивка отивате до пералнята







Няма коментари:

Публикуване на коментар