Страници

неделя, 19 януари 2025 г.

Капама с повече ориз

 

       Ако трябва да се опиша като готвач, никак не мога.Даже изобщо не се възприемам като такъв.Добрите готвачите обичат да се суетят в кухнята до печката, да изпипват нещата и обичат да следват рецепти.Аз обичам да готвя бързо, лесно, от видяна рецепта да възпроизведа това, което на мен ще ми хареса.Защото живота е прекалено кратък за да стоя с часове в кухнята.И ми се получава.Ами нескромно е, да.А какво се получава винаги бързо и вкусно и под бързо имам предвид подготовката и приготвянето на храната? Използването на глинен гювеч и печене във фурна.През лятото в него само слагаме свежи зеленчуци с или без месо и ето ви гювеч.През зимата слагаме кисело зеле с всякакво месо и подправки.Ето ви чудна капама.Лесно и много вкусно.

    И понеже е зима, киселото зеле на една ръка разстояние в бидона и как няма поне веднъж седмично да не го готвя.Днес е ред на капама.В блога вече има няколко вида капами, защото колкото и еднакви, те са толкова и различни.И тази е различна, защото използвам различна подправка, а и оризът ми е повече.

  

  Преди доста време кулинарно другарче ми разказа как когато готвят месо със зеле и ориз, задължително слагат семена от копър вътре.И наистина, лъжичка семена и ястието е съвсем различно, но не трябва да се прекалява по мое мнение.


Какво използвах този път:


Капамата е такова ястие, че с количествата не може да сбъркате, нито в повече нито в по малко, трябва просто да напълните гювеча като все пак нека има равновесие между месо и зеле, а в тази капама и оризът

шарено месо е задължително когато има кисело зеле, най-доброто за мен са гърдите с кост

суджук (не сурова наденица, а полусух суджук)

половин кисела зелка (съобразявам с моя гювеч, ако вашият е голям ще сложите повече)

чаша (от 150ml) ориз

малка глава лук

супена лъжица пушена паприка

(с пушените пипери не трябва да се прекалява и затова моята капама не е толкова червена)

чаена лъжичка семена от копър

дафинов лист

зелева чорба и вода в съотношение според това колко солена ви е чорбата - общо 400ml

(ако по време на печене ви се изпари бързо и се поеме от продуктите добавете още малко гореща вода)

олио


Ако ви е интересно погледнете и другите капами, които приготвям:

Започвам с възможно най-класическата: КАПАМА

Следва една кобинация: ПОПСКА КАПАМА С БОБ

И накрая капама, която не е със свинско: КАПАМА С ПИЛЕ


Нарязвам зелето, нарязвам лука на ситно, нарязвам месото и суджука на парчета.

На дъното нареждам половината от зелето с лука, повината ориз, поръсвам с паприка и леко разбутвам.

Нареждам месото и суджука.

Отгоре върху месото останалото зеле и тук преценявам дали да не сложа още малко.

Останалия ориз.

Пак поръсвам с малко паприка, семената от копър.

Дафиновият лист слагам така, че да е между продуктите.На снимката е отгоре само за да се вижда съществуването му.

Заливам със смес от вода и зелева чорба и притискам за да може оризът да поема течност

Поръсвам с малко олио, киселото зеле носи на мазнина, но все пак месото ми е шарено и не прекалявам.

Пека около час и половина от студена фурна на 200 градуса.

По време на печене проверявам за течността, най вече заради ориза, а ястието е готово когато месото е готово.Посоченото време е приблизително, защото може парчетата месо да са с различна големина.

Не оставям да се препича накрая без капак, оставям ястието сочно.

В къщи по традиция всички ядсия с кисело зеле се сервират с паста от хрян.




Няма коментари:

Публикуване на коментар