Страници

петък, 20 декември 2024 г.

Супа с кейл и спанак

 


    Не бих казала, че кейла ми е любима зеленина.Той е един такъв груб, къдрав, леко жилав.Не бих го приготвяла самостоятелно, но пък има толкова много полезности, че когато ги видя в някоя фермерска зеленчукова кошница се радвам, че го има.Използването му при мен е такова, че обикновено го включвам в супа със спанак.

За да ви го докажа колко е полезен кейла, копи-пейстнах ето това:

   "" ... съдържа огромно количество полезни елементи  - витамини А, В1, В2, В3, В9, С, Е и К, минералите магнезий, мед, калций, желязо, фосфор и калий. В него има и фибри, протеини, омега-3 мастни киселини. Кейлът ви зарежда още с бета-каротин и фолиева киселина. Не на последно място – богат е на серни фитохимикали като лутеин и зеаксантин, които намаляват риска от очните проблеми като катаракта.Това, което прави кейла безценен, са неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Той е признат от науката и като храна с огромен потенциал в битката с онкологичните заболявания. Богат е на противоракови хранителни вещества, наречени глюкозинолати - органични компоненти, съдържащи сяра и азот, които стимулират антиоксидантния баланс на тялото."" (статия за кейла от списание "Осем")



   Какво използвах:


кейл и спанак в равни количества - около 150-180 грама заедно

целина и моркови отново в равни количества - по 100 грама

зехтин (олио)

пресен джоджен

сух джоджен

пресен магданоз

фиде 

сол

три-четири супени лъжици кисело мляко и 100 ml прясно мляко

по желание за вкус и цвят щипка куркума


Задуших настъргани морков и целина.Само в малко вода докато омекнат.

Поръсих със зехтин (може и олио) и разбърках.

Прибавих нарязани кейл (на ситно, защото е по-груб от спанака), спанак, пресен джоджен, сух джоджен, магданоз.Подправките прибавете както ще ви се харесат на вас.

Залях с четири купички вода.Аз винаги отмервам водата със съда, в който ще сервирам и так си представям колко течност ми трябва като имам предвид и малко допълнително r течната застройка, която ще слагам.Разбира се не е нужно да е чак премерено до милилитър, просто си представяйте вашите съдове в които сервирате супа.

Начупих повечко фиде.

Посолих и оставих да се готви.

Застройката ми е само от кисело и прясно мляко.Ако искате да имате хубав жълт цвят, но разбира се тя е и полезна като подправка, прибавете щипка куркума.Не прекалявайте обаче.

Сервирам с лимон.

Вярно, че обичам супите топли, но тази е вкусна и студена.







Няма коментари:

Публикуване на коментар