Откакто започнах да си суша плодове и зеленчуци оцених още повече този невероятен плътен и настен и вкус и аромат, които се получават.За няколко часа свежите зеленчуци сякаш се преобразяват в нещо още по-прекрасно, което прави ястията с тях невероятно вкусни.
Микс от сушени зеленчуци за супи и яхнии
Между другото когато си купувате готови сушени чушки, отделяйте си една две от тях, които няма да пълните, а ще използвате в нарязан вид в различни супи и яхнии.Повярвайте, вкусът се издига на ново ниво с тях.
Може да се каже, че плънката ми е съвсем традиционна като за пълнени зимни чушки, защото сушените чушки някак си вървят с топла от печка стая и студ зад прозореца.Докато приготвях плънката обаче се сетих за плънката ми за пиле и изобщо всякакви птици, в която слагам нарязани стафиди.Тези сладки парченца така добре си подхождат с месото, а защо да не добавят още сладост и тук.Имайте предвид обаче, че плънката си е сладка така или иначе и ако не сте фенове по-добре ги пропуснете.
Какво използвам:
сушени червени чушки - 5 броя
един стрък праз, но не прекалено голям
(в нарязано състояние праза е около половин чаена чаша с вместимост 250ml)
гъби - 100-120 грама
ориз - 100 грама
няколко стафиди нарязани на ситно
джоджен, сол, черен пипер, паприка
олио
Преди всичко накисвам сушените чушки в топла вода.Ако искате ги измийте преди това, защото водата в която се накисват ще я използваме в ястието.
Нарязвам праза на ситно, гъбите и тях.
Праза задушаваме в супена лъжица олио и толкова вода.
Прибавям гъбите, нарязаните стафиди, ориза и разбърквам.
Овкусявам с щипка (буквално си загребах от бурканчето с пръсти, защото не трябва да се прекалява, още повече че самите чушки дават такъв вкус) паприка (леко пушен червен пипер), щедро количество сушен джоджен при нас наречен гюзум, няколко врътки на мелничката черен пипер.
Заливам с необходимото количество вода спрямо ориза.Харесва ми накрая оризът да е преварен, да е станал едно цяло с всички продукти и затова плънката ми е готова предварително, нищо че след като се напълнят чушките отново се готвят.Но ако не обичате така, оставете си плънката полуготова.
Посолявам накрая и разбърквам.
Пълня омекналите вече чушки и нареждам в малка тавичка.
Заливам ги до половината с водата, в която омекваха сушените чушки и поръсвам с малко олио.
Пека на 190 градуса двайсетина минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар