Страници

сряда, 27 юли 2022 г.

Родопски разходки: хижа Момчил юнак и Хайдушки поляни

    Няколко дена обикаляхме из Родопите и по точно около Смолян.Минахме ги повечето екопътеки, намирахме поляни, снимахме езера и реки и водопади и кули на Снежанки и какво ли още не.И знаете ли какво? Най-много ми харесаха най-забутаните и не толкова известно места.Защото нямаше никой и беше тихо и беше спокойно и беше красиво и беше фотогенично.И не исках да си тръгвам.
   Малките спирки, които не искам да напускам и искам да се връщам: околността на хижа момчил юнак и Хайдушки поляни.Пътят до тях не е лесен и да ви кажа честно, може би това е причината да са такива спокойни.Хайдушките поляни са малко занемарени, някога е имало хижи, ресторанти, сега са останали няколко къщички, тук там по някоя барака с картофена нива и една две палатки с рибари.
   В самата хижа Момчил юнак не съм влизала, но съдейки по това че имаше коли и хора, явно си е дестваща.Това по което аз се прехласнах беше околността.Едно езеро с толкова спокойна вода, че снимките ставаха огледални.Зеленото изглеждаше много зелено, синьото прекрасно синьо, а тревата осеяна с много диви цветя и билки.

   Споменах ли милионите храсти боровинки?

   Хижа Момчил юнак се намира по пътя за Хайдушки поляни.Отминава се разклона за Обсерваторията на Рожен и има табели за Хайдушки поляни, но ще видите и по-малки туристически с маркировка за различни хижи, една от тях по пътя е Момчил юнак.Пътят не е от най-добрите, да не кажа че си е доста лош, но не е невъзможен дори с ниска кола, само се внимава повече на места където има камъни.След като обиколите езерото пред хижата, наснимате се доволно, поседнете на брега или на някоя полянка и измиете ръцете си от боровинките, продължавате по същия път за Хайдушки поляни.Ще излезете на широко място с табела показваща че сте там.















Хайдушки поляни:















































2 коментара:

  1. Светле,
    прекрасни кадри от Родопите.Посещавала съм ги, но не точно тези места.Уникални гледки и природа има там.Много е красиво.Радвам се,че твоето посещение е точно в този сезон, когато наистина е кристално чиста водата.
    Поздрави, весело лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стараем се всяка година да правим такива планински обиколки където и да е :) Лятото не е само за море ;)

      Изтриване