Страници

неделя, 12 април 2020 г.

Моят първи козунак...и продължавам / козунак с продължение/






ТАЗИ РЕЦЕПТА Е ПОДХОДЯЩА И ЗА ХЛЕБОПЕКАРНА!

Количествата на продуктите съм взела от книжката ми с рецепти за хлебопекарната, затова козунака може да се направи по два начина:

- в хлебопекарна изцяло
- замесване в хлебопекарна и довършване във фурната

С това тесто можете да правите не само козунаци в най-различни форми, ами и кифлички, възелчета, ролца с плънка и без.

Първият:



    И ето как в ден пореден от голямото чакане света да оздравее реших да правя козунак.Моят първи козунак, в който взимам по-активно участие, защото досега участието ми е било или да отида до магазина или да сложа посочените продукти в хлебопекарната и да натисна копчето.
    Този път обаче реших да се включа и след като пекарната ми замеси тестото, аз го оформих и изпекох във фурната.Не ми се получи перфектен на вид, но като за първи път си го харесвам.



  

Тавичката ми е с диаметър 22 см


   Продукти по реда на използване:

60ml топло прясно мляко
четвърт кубче прясна мая/ една пълна чаена лъжичка суха
супена лъжица захар

три яйца
100 грама масло
три супени лъжици захар
/ аз не исках да е много сладък, но ако обичате сладко увеличете/

430 грама брашно
щипка сол

ванилия и/или настъргана лимонова кора

супена лъжица разтопено масло

две супени лъжици прясно мляко
захар да поръсване





За замесването на тестото използвах хлебопекарната, но ако нямате или не ви се занимава с нея, използвайте ръцете си.В хлебопекарната ще получите перфектен на вкус козунак, но без форма (много ясно), а в този случай добро тесто и хубав вид.


  • В кошницата на пекарната сложих топлото мляко и с ръка разтворих маята, прибавих захарта и оставих на топло да се активира.
  • Прибавих яйцата и маслото, което леко размекнах и нарязах на кубчета.
  • В брашното сложих щипка сол, бурбонска ванилена захар (може само ванилия), лимонови корички
  • Пуснах на програма за тесто и постепеннно добавях брашното.
  • Ако искате козунака да се приготви изцяло в пекарната, включете програма с печене, при мен за козунак е програма за сладък хляб.
  • Наблюдавайте месенето в началото и преценете дали няма да ви трябва още малко брашно, но и в същото време затова съветвам да слагате на части, защото може и да не трябва всичкото.
  • Затворих капака на машината и я оставих да си работи.
  • След около час и половина тестото беше бухнало до ръба на кошничката.
  • Прехвърлих на плота, притиснах леко и го намазах с разтопено масло.Тъй като тестото беше много меко това ми позволи да мога да го разделя на три топки.
  • Всяка топка разтеглих и усуках, а после сплетох на плитка и завъртяна я сложих в тавичка покрита с хартия за печене.Допълнение: Следващите козунаци приготвях в правоъгълни тавички и правех само плитки.
  • Тестото ми беше меко както казах и докато втасваше в тавата плитката ми се поизгуби.Затова вие си го нагласете както си харесвате.
  • Втасва около 40 минути, като бях сложила тавичката до парното.
  • Отгоре намазах с прясно мляко (на стайна температура) и поръсих обилно със захар.
  • Фурната загрях на 200 градуса без вентилатор.
  • Печенето беше 10 минути на 200 градуса без вентилатор и 30 минути на 180 градуса отново без вентилатор.При печене в правоъгълни тавички времето може да е различно.Освен това понякога го разделям на два малки козунака.
  • Когато намалих фурната покрих с хартия за печене.
  • Готовия козунак изглежда като прегорял, но вкъщност коричката беше тънка, а кафеникавия загар е от карамелизираната захар.
  • Не можех да повярвам, че от някакви си 430 грама брашно козунака изпълни цялата тавичка и крайния резултат беше супер въздушен и пухкав.
  • Когато правя козунака в правоъгълни тавички сплетен само на плитка, козунаха ставаше и на конци.
  • И един съвет, козунак не се реже, той се чупи 



Следващият път се развихрих и разделих готовото тесто на две за да изпробвам разрични форми.






Следващите:















2 коментара:

  1. Светлана Драгановасряда, 22 април, 2020

    Супер се получи. За първи път правя козунак и стана страхотен. Благодаря за подробната рецепта. ��

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз благодаря :)
      Оказа се една много сполучлива рецепта, щом на всички ни се полуват такива красиви и вкусни козунаци :)

      Изтриване