Страници

сряда, 20 февруари 2019 г.

Цветно и различно, пикантен боб с къри


   Предполагам, че всеки от Вас си има рецепта, която е правил толкова много пъти, че си я приема за своя или дори да се сеща, че я има от някъде, то отдавна това някъде е забравено.Това е моята такава рецепта.Тя е и причината на есен да си замразявам нарязани зелени и червени чушки.А кърито е другата причина това да е едно от най-любимите ми ястия, защото ако ме оставите, мога да слагам къри и в кафето си, толкова много обичам наситения му прекрасен аромат.



Какво ви е необходимо / за три порции/ :


точността в количествата продукти не е от голямо значение, защото дори когато прибавяте подправките ще ги сложите по свой вкус


зрял сух бял боб - една и половина чаена чаша 
една зелена чушка
една червена чушка
голяма глава лук ( големите глави воден лук са много подходящи за тази рецепта)
три-четири скилидки чесън
супена лъжица олио
супена лъжица къри ( минимум,защото това е подправката която прави това ястие )
чаена лъжичка сладък червен пипер
чаена лъжичка лют червен пипер ( може да го пропуснете)
сол
зехтин


  • Знаете си, но аз да си го кажа, боба го накисваме, сменяме две-три води (или се запасете с еспумизан или дегазин) и го сваряваме до готовност.При мен е в тенджера под налягане между 30 и 45 минути, зависи от вида му.Важното е да е сварен.Може да използвате и готов от консерва, но хубаво го изплакнете преди готвене.
  • В супена лъжица олио и супена лъжица вода задушаваме нарязаните на едро лук и чесън.
  • Добавяме и нарязаните зелена и червена чушка.Не е задължително да са различни, но определено ястието изглежда по-цветно и красиво.
  • Задушаваме до омекване, като ако е необходимо добавяйте малко вода докато омекнат зеленчуците.
  • Когато лука и чесъна са готови, добавяме подправките: кърито, червения пипер и ако искате повечко пикантност и лют пипер.
  • Разбъркваме и прибавяме сварения боб.
  • Разбъркваме и заливаме с вода.Количеството на водата е според това колко течно искате да е ястието.Аз слагам две чаени чаши вода.
  • Оставяте не повече от пет минути на слаб котлон да се готви,а после като всяко ястие с боб, оставяте да постои необезпокоявано известно време.Колкото може да издържите, но поне половин час е добре да си стои далече от гладни погледи.
  • Преди сервиране по желание може да поръсите с хубав зехтин отгоре.
  • Дори с различен от обичайния вкус, сервирам както и традиционния боб с люти чушлета.
  • Ако искате да ви се получи екзотичен обяд или вечеря, може да го хапнете с арабски питки, но нито чушлетата нито арабския хляб са задължителни.Важното е да ви е вкусно.А на мен това ми е една от най-любимите бобени манджи.




Ако обичате да използвате добрия стар боб в менюто си, пробвайте и тези бургери / кюфтенца :


Или моя прочит на това ястие:




Ако рецептите, които споделям и историите, които разказвам ви харесват, ще съм ви страшно благодарна ако ги споделяте.


Заповядайте и във Фейсбук страничката на блога, където се случват още повече рецепти и истории:






Няма коментари:

Публикуване на коментар