Страници

петък, 11 ноември 2016 г.

Александрово и Узунджово,наблизо и далече

  Тези дни "разчиствах" снимки на компютъра и докато разглеждах архива се сетих за една отбивка,която направихме преди време към споменатите в заглавието села.
   Понякога ми се налага по работа да пътувам към Кърджали и всеки път около Хасково погледа ми попада върху табелите за Узунджово и за Александровската гробница.Сега и двата обекта са много известни.Пътуващите на екскурзия в този район задължително ги разглеждат и наистина има защо.
   Две селища,които са толкова близко географски,но толкова далече исторически заради най-големите си забележителности Узунджовската църква и Александровската гробница.
   Та така,един работен ден остана време не само да гледам табелите,ами да тръгнем в указаната посока.В село Узунджово църквата няма как да я подминете,не само че е на пътя,ами и заради по-нетрадиционния й вид.Според тези,които са мерили църквите по българските села,това е най-голямата селска църква у нас.А според историци и археолози на това място преди много,много години първоначално е имало християнски храм,който после става джамия и после пак църква.И всичкото това няма как да не се отрази на външния й вид.
   Все си мисля,че ако само развивахме туризъм покрай гробниците открити у нас,щяхме да сме дръпнали напред.Те са толкова много и коя от коя по-интересна и уникална.
   Но да си дойдем при Александровската гробница,която се намира край село Александрово,ако сте се чудили защо се нарича така.Тя е открита през 2000година от екипа на Георги Китов,но можеше да си остане погребана за нас туристите,ако едни добри хора не са дали пари за да  можем да я видим днес в пълния й блясък.Така де,нейното идеално копие.Идеята да се запазват оригиналните гробници и до тях да се изгражда музей с точен макет не е никак лоша.Така не само,че се запазва от пораженията на въздуха и хората,но и се научават повече неща от експозицията в музейната част.
   Не се знае кой владетел е бил погребан вътре,но стенописите които са доста запазени са наистина уникални.Ако вече не сте я посещавали,отбележете си я в списъка,заслужава си.


Сайт за гробницата: http://www.aleksandrovo.com/bg/

Ако моите разкази с картинки Ви харесват,няма да се разсърдя да ги споделяте.

Заповядайте при мен и във Фейсбук,ще се радвам да се запознаем:

Няма коментари:

Публикуване на коментар